Evakuacija bh. državljana iz Rima nije prva evakuacija MVPBiH

Podsjetimo se samo na 2011. godinu kada je tadašnje MVP BiH organizovalo evakuaciju bh. državljana iz Libije

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u petak je obavijestilo javnost da je prvi put u historiji BiH uspješno realizirana aktivnost repatrijacije bosanskohercegovačkih državljana, iz Republike Italije, a na inicijativu kopredsjedavajuće Vijeća ministara i ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, kako je prenijela Fena.

– Uvažavajući svu složenost situacije, kako u našoj zemlji, a posebno u pojedinim dijelovima teritorije Republike Italije, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je veoma pažljivo i strpljivo, bez uplitanja javnosti u ovaj proces, preduzimalo sve potrebne radnje na pripremi, iniciranju i stvaranju pretpostavki za realizaciju ovog zahtjevnog poduhvata u cilju zaštite zdravlja i brige države za njene građane, a posebno naše mlade državljane, koji su slijedom okolnosti ostali odvojeni od svojih najbližih članova porodice. U proteklim danima, ovaj poduhvat o kome je javnost obavještena tek po samoj najavi leta na relaciji Rim – Sarajevo, bio je propraćen značajnim preprekama i potrebom za danonoćnom koordinacijom svih nadležnih službi na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz MVP-a BiH.

Navodi se da je specijalnim charter letom prevoznika FLYBOSNIA, po prihvatljivoj cijeni koja je bila velikodušno ponuđena u odnosu na trenutne tržišne uslove, uspješno izvršeno izmještanje 47 bh. državljana, letom u popodnevnim satima na relaciji Rim – Sarajevo.

Radi se uglavnom o mlađoj populaciji koja se nalazila na sportskim ili edukativnim obavezama u različitim dijelovima Italije, što je, navode iz MVP, ‘dodatno usložnjavalo rad naših vrijednih i požrtvovanih diplomata iz ambasada u Rimu i generalnog konzulata u Milanu koji su bili konstatno angažovani i u stalnom kontaktu sa našim sugrađanima tokom posljednjih dana’.

Međutim, ovo nije tačno.

Podsjetimo samo na 2011, godinu kada je tadašnje MVP BiH organizovalo evakuaciju bh. državljana iz Libije.U prvom dijelu te evakuacije iz ratom i nemirima zahvaćenog dijela svijeta, evakuisano je 106 bh. građana, a u drugom dijelu njih 85. Istovremeno je organizovana i evakuacija grupe od osam bh. državljana preko libijsko-egipatske granice.U toj grupi je bilo 13 građana, ali je njih pet odustalo. Februara 2011. godine bh. državljani su avionskim letom vraćeni u domovinu.

Tadašnje MVPBiH, na čelu s ministrom Svenom Alkalajem, je, međutim, zajedno sa bh. državljanima tada evakuisalo i 32 državljana ondašnje Republike Makedonije, danas Sjeverne Makedonije.

Naravno, možda bismo mogli pronaći još neke primjere angažmana MVPBiH vezano za evakuaciju, ali u doba korone i ovo je dovoljno da se zaključi kao smo svi uvijek obavezni voditi računa o dostojanstvu, prije svega institucije koju predstavljamo, a u kojoj su neki ljudi, i prije nas, u ovom slučaju, prije devet godina, vodili bitku za život čovjeka, ne samo bosanskohercegovačkog. I, prema medijskim tragovima, nismo primijetili da su se time hvalili.

Svi smo dužni raditi svoj posao.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba