Ramić upozorio Šeranića i RS: Ne postoji pravni osnov za premještanje bilo koga po osnovu entitetskog državljanstva

Alen Šeranić, ministar zdravlja entiteta Republika Srpska, izazvao je lavinu reakcija u javnosti kada je poput stranačkog šefa Milorada Dodika, ustvrdio da je situacija u entitetu Federacija BiH po pitanju zaraženih koronavirusom gora nego u dijelu države gdje je on ministar.

Šeranić je, između ostalog, na konferenciji za medije kazao kako će “državljane Federacije Bosne i Hercegovine svaki dan u turnusu od jedan sat” s područja RS-a sprovoditi prema Federaciji BiH.

Edin Ramić (SDA), zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, napominje da državljanstvo entiteta podrazumijeva i državljanstvo BiH, tako da državljanin bilo kojeg entiteta mora ostvariti jednaka prava u svakom dijelu BiH te da ne postoji osnov za razlikovanje ili umanjivanje prava ili davanje više prava jednih naspram drugih u RS-u ili FBiH.

– Posebno ne postoji pravni osnov za premještanje bilo koga po osnovu vezanom za državljanstvo. Ustav Bosne i Hercegovine kaže da postoji državljanstvo BiH, koje reguliše Parlamentarna skupština BiH i državljanstvo svakog entiteta koje regulišu sami entiteti pod uvjetom da svi državljani bilo kojeg entiteta su, samim tim, državljani Bosne i Hercegovine – objašnjava Ramić.

Šeranić je, dodaje Ramić, “svoj uspjeh kao ministar trebao pokazati kroz reforme zdravstvenog sistema i nabavku makar neophodne opreme za normalan rad, a ne da od predsjednika Srbije saznajemo u kakvom stanju je zdravstveni sistem u entitetu RS koji nema ni stalke za infuziju”.

– Vremena su teška i ljudi trebaju heroje. Kad ih nema, oni ih jednostavno izmisle. Mora se priznati da su vlasti RS-a tu efikasne, u izmišljanju heroja. Oni čak presuđene ratne zločince proglase nacionalnim herojima. Građani Federacije, prije svih FGR (fina gradska raja) nakon Stanivukovića, Vukanovića, raznih drugih aktivista iz RS-a, razočaranja njihovim kasnijim izjavama, prihvatili su Šeranića kao svog heroja. U slučaju potrebe za liječenjem će u kliničke centre u Sarajevu, Tuzli, Mostaru… Da se pita Šeranića, on bi građane FBiH po hitnom postupku protjerao iz RS-a, što je i izjavio – kaže Ramić.

Izvor vijesti: saff.ba