Evo kako od kućnih predmeta napraviti teretanu tijekom razdoblja izolacije

vjezbanje

VEĆINA teretana je zatvorena, ali funkcionalnu teretanu možete sastaviti s predmetima koje već posjedujete, piše Guardian.

“Ne morate trošiti puno novca na opremu”, kaže Natalie Guyan, osobna trenerica iz Španjolske. Zapravo, ako već imate pri ruci vreće s brašnom i plastične vreće, ne morate trošiti ništa.

Vreće brašna u plastičnoj vreći – kao kettlebell

Ubacite nekoliko dugotrajnih proizvoda, poput vreća šećera ili brašna od 1 kilograma u jaku plastičnu vreću. Čvrsto je zavežite, tako da bude kompaktna i da se vreće unutra ne pomiču. Zatim sve ovo stavite u drugu torbu koja ima ručke. I to je to, improvizirani kettlebell!

“Odmah ćete moći raditi barem 200 vježbi uz pomoć vaše improvizirane sprave”, kaže Natalie Guyan.

Jakna – kao TRX trake za suspenzivno vježbanje

“Uravnoteženi trening podrazumijeva ne samo pokrete guranja, već i povlačenja”, kaže Natalie, koja je poznata i po tome što je uzela jaknu izrađenu od jakog materijala, čvrsto je vezala oko stupa (ili druge fiksne konstrukcije) i povlačila se unaprijed, koristeći je kao što bi koristila TRX trake u teretani. Kao i kod svih drugih vježbi i kod ove je sigurnost apsolutno najvažnija, tako da nastavite s vježbanjem samo ako ste sigurni da je oslonac siguran i da je jakna dovoljno izdržljiva.

Metla – za poboljšanje pokretljivosti ramena

“Nije točno da je jedini dobar trening onaj nakon kojeg se osjećate potpuno “upaljeno””, kaže Guyan. “Vježbe koje povećavaju pokretljivost također su važne.

Držite metlu ili drugu laganiju plastičnu palicu iznad glave; “zaključajte” kut između nadlaktice i podlaktice i pomičite ruke do točke u kojoj nailazite na otpor, istovremeno stežući mišiće donjeg dijela leđa i trbuha.

Flaširana voda – kao utezi

Natalie Guyan predlaže da u svakoj ruci dok radite čučnjeve držite po jednu plastičnu bocu od jedne litre – simulirajući male bučice.

“Zatim ustanite, podignite ih u zrak iznad glave pa ih spustite do ramena dok se vraćate u čučanj.”

… i djeca – kao veći utezi

Roditelji koji žele vježbe napraviti težim, mogu pronaći dodatnu težinu: u svojoj djeci. Djeca su obično najteži “predmeti” koje morate nositi kod kuće, a koje možete ponijeti. Dopustite im da vam se popnu na leđa dok izvodite čučnjeve ili sklekove. Neka vam težine s kojima radite u teretani budu referentne vrijednosti, ali djeca do 10 godina starosti trebala bi imati težinu koja vam je potrebna.