Fico poslije atentata: Ne mrzim napadača i neću sudski da ga gonim

Fico je ocijenio da je atentator „glasnik zla i političke mržnje“ i upozorio da je „u Evropskoj uniji izgleda prestalo da postoji pravo na drugačije mišljenje“.

Fico se uoči ovosedmičnih izbora za Evropski parlament obratio javnosti snimljenim govorom objavljenim na internetu, prenosi N1.

Slovački premijer je rekao da ima teške zdravstvene posljedice napada i da se neće vratiti poslu narednih nekoliko sedmica.

Fica su 15. maja u gradu Handlova sjeveroistočno od Bratislave četiri metka iz pištolja pogodila u stomak dok se pozdravljao sa pristalicama. Napadač je odmah uhapšen.

Procijenio je da je bio napadnut zbog svog proruskog stava prema ratu Rusije protiv Ukrajine i drugih po kojima se drastično razlikuje od gledišta „evropskog mejnstrima“.

Fico je prošle sedmice otpušten iz bolnice u Banskoj Bistrici i sada se oporavlja kod kuće u Bratislavi.

Prije atentata njegova vlada je izazvala ogromne proteste nastojanjima da izmijeni propise o javnom informisanju i kritikovana je da pokušava preuzimanje potpune kontrole nad javnom televizijom i radijem.

To, kao i njegovi planovi da izmijeni krivični zakonik kako bi se eliminisalo postojanje specijalnog tužioca za političku korupciju, navelo je njegove protivnike na zaključak da Slovačka ide ka autokratskom modelu vladavine.

Izvor vijesti: haber.ba