Kineski proizvođač NucTech tužio Europsku komisiju

I to zbog nenajavljenih inspekcija u uredima u Nizozemskoj i Poljskoj, opovrgavajući tvrdnje o nedopuštenim državnim subvencijama, prenosi financa.

Tvrtka proizvodi skenere za provjeru putnika i prtljage u zračnim i pomorskim lukama u više od 170 zemalja. A američko ministarstvo trgovine uvrstilo ju je 2020. godine na crnu listu.

Krajem travnja NucTech je izvijestio o inspekcijama EK u uredima u Nizozemskoj i Poljskoj. Istaknuli su da surađuju s istražiteljima i tvrde da posluju potpuno neovisno.

Komisija je pak tada objavila da je provela inspekciju, ali nije navela ime kompanije ni članicu EU u kojoj su pretražili urede.

U utorak je NucTech Komisiju tužio Općem sudu sa sjedištem u Luksemburgu, piše hrportfolio.

“NucTech se žalio Općem sudu EU na odluku Europske komisije o inspekcijama u NucTechovim uredima koja se temelji na sumnji o mogućem kršenju Uredbe EU o inozemnim subvencijama”, stoji u priopćenju tvrtke.

Kompanija je od suda zatražila i da zaustavi inspekciju kako joj ne bi nanijela štetu. Bruxelles nije odmah odgovorio na upit Reutersa da komentira tužbu. Sudski postupak mogao bi potrajati godinama.

Komisija je na temelju uredbe već otvorila istragu o ponudama kineskih proizvođača vjetroelektrana na javnim natječajima u Španjolskoj, Grčkoj Francuskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj. A pod lupom su i kineski sudionici javnog natječaja za gradnju solarne elektrane u Rumunjskoj.

Prvu istragu baziranu na novim ovlastima EK je obustavila budući da se kineski proizvođač vlakova CRRC Qingdao Sifang Locomotive povukao iz natječaja za nabavu vlakova u Bugarskoj.

Izvor vijesti: haber.ba