Grčki otok na kojem ćete ležaljku platiti tri, a hranu osam eura

Najisplativija opcija da stignete na Krit je brodom ili trajektom. Sjedište na brodu iz Atine za Krit košta oko 30-40 eura po osobi. Trajekti su obično veliki i opremljeni su neophodnim sadržajima kao što su restoran, kafići, palube za uživanje u pogledu itd…

Međutim, ako želite da vam bude udobnije, uvijek možete uzeti kabinu. Standardna kabina košta između 160-190 eura. Kabine imaju svoja kupatila, a ponekad i televizore tako da se možete opustiti i kvalitetno odmoriti dok plovite, piše Grčka info.

Jedna od najboljih opcija za obilazak Krita je autobus, koji pokriva sve oblasti osim nekih udaljenih dijelova Krita gdje javni prevoz nije dostupan u svakom trenutku. Cijene variraju u zavisnosti od toga na koji dio ostrva idete, ali generalno nisu visoke. Tipična gradska vožnja košta između 1,8 i 2,5 eura, dok vožnja do udaljenih destinacija može koštati između 8 i 20 eura.

Na primjer, karta u jednom pravcu od Hanije do Herakliona košta oko 16 € (sa polascima po satu sa glavne autobuske stanice Hanije), dok je karta od Hanije do Paleohore oko 7,60 € (i ima 4 polaska dnevno).

Iznajmljivanje automobila na Kritu

Cijene iznajmljivanja variraju, ali standardni ekonomični automobil može koštati oko 30 eura po danu u zavisnosti od tipa automobila koji uzimate i na koliko dana ćete ga iznajmiti.

Prosječna cijena benzina je 1,9 eura po litru. Prosječna cijena dizel goriva na Kritu je 1,74 eura po litru. Cijene benzina na Kritu su nešto više od ostalih grčkih lokacija na kopnu, ali su jeftinije od drugih grčkih ostrva kao što su Mikonos i Santorini.

Cijena hrane na Kritu

Krit je poznat po svojoj fantastičnoj kuhinji, a ima mnogo restorana i taverni u kojima možete da probate tradicionalne grčke specijalitete.

Hrana na Kritu nije skupa. Ako jedete u tavernama gdje jedu lokalci, a ne turisti, cijene će biti niže i pristupačnije. Međutim, ako večerate u luksuznim restoranima u popularnim gradovima, sigurno ćete morati da platite obrok mnogo više.

Ako odete u prosječnu tavernu, trebalo bi da očekujete da ćete platiti između 4 i 7 eura za prilog i oko 8 eura za glavno jelo kao što je recimo musaka. Nasuprot tome, salata u luksuznijem restoranu koštala bi vas između 10 i 12 eura, ili između 15 i 18 eura za tanjir svježih morskih plodova.

Cijene ležaljki i suncobrana

Na Kritu ima mnogo plaža gdje se dobijaju ležaljke bez obaveze da naručite piće ili hranu. Najčešća cijena je 6-7€ za 2 ležaljke i suncobran u sezoni (ponegdje 10€). Krevet sa baldahinima uz more se plaća 30€.

Izvor vijesti: haber.ba