Guterres apeluje: Najgore tek dolazi, zemlje u konfliktu moraju odložiti oružje

Euractiv piše da je Guterres u martu pozvao sve zemlje svijeta koje su sukobu da odlože svoja oružja kako bi zaštitili civile od širenja zaraze koronavirusom.

“U nekim zemljama sukobi nisu prestali, već naprotiv, pogoršali su se. Postoji šansa za mir, ali smo daleko od toga. Potreba za tim je hitna. Oluja zvana koronavirus stiže sada svuda gdje su sukobi. Ovaj virus je pokazao kako lako prelazi granice, širi se i time uništava zemlje i mijenja živote. Najgore tek dolazi”, naglasio je Guterres.

Ujedinjene nacije pokušavaju posredovati u zaustavljanju sukoba u zemljama poput Sirije, Jemena i Libije, istovremeno pružajući humanitarnu pomoć milionima civila.

Guterres je posebno upozorio da su se u zemljama razorenim ratom zdravstveni sistemi urušili i da je mali broj preostalih zdravstvenih radnika često bio na meti u borbama.

Sirija je prijavila svoj prvi slučaj koronavirusa, dok se u Demokratskoj Republici Kongo i Afganistanu pojavilo više slučajeva.

Guterres je predstavio novi izvještaj u kojem je navedeno da su se njegovom apelu o prekidu vatre pdridužile brojne države članice UN-a, oko 70 do sada, kao i regionalni partneri, nedržavni akteri, organizacije civilnog društva i vjerske vođe.

“Značajan broj zemalja koje su u sukobu pristale su na prekid neprijateljstva posebno u Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Kolumbiji, Libiji, Burmi, Filipinima, Južnom Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu”, kazao je Guterres.

Šef UN-a posebno je izdvojio četiri sukoba i to ona u Siriji, Libiji, Jemenu i Avganistanu u kojima se vode borbe za postizanje intenzivnog diplomatskog pritiska.

Iako je rekao da “svi moramo podići svoj glas za mir”, Guterres nije ni pomenuo Vijeće sigurnosti UN-a, zapetljan podjelom između SAD-a i Kine, kažu diplomate.

Od početka svjetske krize s pandemijom, Vijeće sigurnosti nije održalo nijedan sastanak o tome, niti je dalo neku zajedničku izjavu ili donijelo rezoluciju.

Šutnju tijela Ujedinjenih nacija prva je u četvrtak prekinula Generalna skupština UN-a rezolucijom koja poziva na “međunarodnu saradnju” i “multilateralizam” za prevazilaženje pandemije na jedinstven način, a ne kako svaka država odluči sama za sebe, prenosi “Klix“.

Izvor vijesti: haber.ba