Izraelci zabranili klanje kurbana u Jerusalemu

Ovo su za Al Jazeeru potvrdili palestinski trgovci i stanovnici ovog grada.

Okupatorske vlasti su zabranile klanje kurbana na seoskim domaćinstvima ili u kućama unutar grada, a kazne su do 13.500 dolara za svakog ko bude kršio zabranu i prijete oduzimanjem žrtve, kako su to naveli stanovnici Jerusalema.

Važan islamski obred ove godine pada u nedjelju, 16. juna.

Ova zabrana uskraćuje mogućnost Palestincima u Jerusalemu da prakticiraju svoje običaje koji su temelj njihovih društvenih odnosa, po kojima su se posebno isticali stanovnici ovoga grada. Neki od tih običaja su zajedničko sudjelovanje u klanju kurbana, druženje uz jela pripremljena od kurbanskog mesa u danima Bajrama i dijeljenje kurbana susjedima.

Uprkos izraelskoj zabrani, mnogi Palestinci u Jerusalemu pribjegavaju alternativama, bez obzira što su skuplje ili rizičnije,pišu Vijesti

Jedna od ovih alternativa je da se kurban zakolje u klaonici u selu Deir al-Assad u sjevernoj Palestini. Međutim, to zahtijeva skoro dva sata putovanja u oba smjera, što donosi dodatne troškove osobama koje namjeravaju žrtvovati životinju.

Drugo rješenje je klanje kurbana kod mesara u selima i gradovima koje je Izrael odvojio od Jerusalema, ali i ovdje se suočavaju s problemom zabrane unošenja mesa preko izraelskih kontrolnih punktova postavljenih oko grada. Oni koji odluče klati kurban mogu birati između toga da rizikuju prilikom pokušaja ”krijumčarenja” mesa, koje im može biti oduzeto, ili kuhanja mesa i dijeljenja stanovnicima izvan Jerusalema.

Izvor vijesti: haber.ba