IZVANZEMALJSKI ŽIVOT: Znanstvenici su na tragu jednog od najvećih otkrića u povijesti!

U veljači je NASA-in rover Perseverance sletio na Mars na područje kratera “Jezero” za koje znanstvenici sumnjaju da je bilo jezero koje je napajala davno presahnula rijeka, taložeći sediment u delti oblika lepeze koja se vidi iz svemira. Snimke visoke rezolucije sada otkrivaju kako je voda pomogla u oblikovanju krajolika Crvenog planeta prije više milijardi godina te daju tragove kojima ćemo tražiti dokaze o drevnom životu.

NASA-ina astrobiologinja Amy Williams i njezin tim na Floridi otkrili su sličnosti između značajki litica viđenih s dna kratera i uzoraka u rijekama Zemlje. Oblik donja tri sloja pokazao je ranu prisutnost i stalan protok vode, što ukazuje na to da je Mars bio “dovoljno topao i vlažan da podrži hidrološki ciklus” prije otprilike 3,7 milijardi godina.

Na gornjim najmlađim slojevima nalaze se razbacane gromade promjera većeg od metra, koje su vjerojatno nanijele jake poplave. No sitnozrnati sediment temeljnog sloja vjerojatno će biti meta traženja znakova davno izumrlog života na Marsu. Nalazi će istraživačima pomoći da odrede kamo treba poslati rover.

Otkrivanje postojanja života na Marsu glavna je misija rovera “Perseverance”, projekta koji je trajao desetljećima, a razvoj koštao milijarde dolara. Tijekom nekoliko godina, multifunkcionalni rover prikupit će 30 uzoraka stijenja i tla u, koji će se 2030-ih poslati na laboratorijsku analizu.