Jedna osoba poginula, osam ranjeno u eksploziji u vojnoj bazi u Iraku

Vojni izvor je rekao da su u napadu koji se dogodio kasno u petak ranjena tri iračka vojna lica, prenosi Gardijan.

Dva bezbjednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posljedica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo.

Prema tim izvorima, napad je bio usmjeren na štab PMF-a u vojnoj bazi Kalso u blizini grada Iskandarije, oko 50 kilometara južno od Bagdada.

Vojska SAD i Izrael saopštili su da ne stoje iza napada na vojnu bazu južno od glavnog grada Iraka, Bagdada, koju koriste iračke Narodne mobilizacione snage. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

PMF je prvobitno bio grupa naoružanih frakcija, od kojih su mnoge bliske Iranu, a kasnije su ga iračke vlasti priznale kao dio zvaničnih snaga bezbjednosti.

Frakcije unutar PMF-a učestvovale su u višemjesečnom raketiranju i napadima dronovima na američke snage u Iraku nakon početka sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, ali su obustavile te napade u februaru.

„SAD nisu izvele vazdušne udare u Iraku“, objavila je američka Centralna komanda (CENTCOM) na platformi X, dodajući da izvještaji da su američke snage izvele taj napad „nisu tačni“.

Izraelski zvaničnik rekao je za Si-En-En (CNN) da Izrael nije umiješan u eksplozije u Iraku koje su se dogodile u petak uveče.

Međunarodne koalicione snage u Iraku, koje predvode SAD, takođe su saopštile da nisu izvele nikakve napade u Iraku,piše N1

Dva bezbjednosna izvora rekla su za Rojters da je eksplozija posljedica vazdušnog napada za koji se ne zna ko ga je izveo.

Izvor vijesti: haber.ba