Klub Bošnjaka odustao od veta: Odluka o proglašenju vanrednog stanja u RS-u stupa na snagu

Na sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović s potpredsjedavajućim Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mihnetom Okićem i poslanikom u Narodnoj skupštini RS-a Edinom Ramićem razriješene su dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja na teritoriji tog bh. entiteta.
Time su se stvorile pretpostavke da odluka stupi na snagu bez pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Tokom sastanka razgovarano je i o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje institucije RS preduzimaju s ciljem saniranja posljedica uzrokovanih pojavom novog korona virusa, saopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

Iz Stranke demokratske akcije (SDA) ranije je upozoreno da će njihovi delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS glasati protiv odluke o vanrednom stanju u RS, jer je skupštinska većine u entitetu RS odbila sva četiri zaključka kluba “Zajedno za BiH”.

Tražili su da Skupština decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima.

Izvor vijesti: saff.ba