Kome smeta minjak u Sarajevu

Kada je sijevnuo minjak splitske pjevačice Lidije Bačić odmah je kao udar groma ponovo “podijelio” Sarajevo. Ovaj put na one za minjak i protiv minjaka.

 

Tako je i anketa na portalu Klix.ba, u kojoj je učestvovalo više od 30 hiljada ljudi, o prikladnoj ili neprikladnoj haljini za nastup pred Katedralom Srca Isusova potpuno podijeljena. 51 posto čitatelja portala Klix.ba smatra da je Lidijina haljina bila prikladna za nastup pred Katedralom, dok 49 posto ima suprotno mišljenje.

 

 

Jedno je sigurno. Mini suknja splitske pjevačice naglo je uzbudila i uzbunila određeni broj građana i prikrivene duhove Sarajeva, bez obzira na činjenicu da svaki dan i svaku noć stotine djevojaka prošeta istom ulicom ili čak sjedi na stepenicama ispred katedrale u sličnom modnom izričaju. “Takve” šetaju i pored crkve katoličke i pravoslavne i pored džamije i pored sinagoge. I koga je uopće briga i kome smetaju? Nikome. Ili vjerovatno nikome.

 

Pa, kome je onda sporna kratka suknja pjevačice čiji je, realno, glavni adut – isklesano tijelo?

 

Vrhbosanskoj nadbiskupiji to nije problem, jer se nisu ni oglasili.

 

Ispostavlja se da su problem u ovome vidjeli lokalni političari, uhljebi, dušebriznici, besposličari i mahalaši po kafama i društvenim mrežama koji su skočili da brane sarajevski beton, trotoar i trg ispred katedrale od minjaka samo da bi ugrabili koji politički poen ili lajk na Facebooku.

 

Jedino o čemu bi se moglo raspravljati jeste da li je takvoj vrsti muzike i pjevačice tog ranga mjesto u centru Sarajeva ili je pak trg ispred katedrale rezervisan samo za Sarajevsku filharmoniju ili nešto slično tome što bi moglo zadovoljiti inače visoke apetite prekaljenog kulturno-uzdignutog društva Sarajeva.