Konaković: Neviđen kriminal, na dionici od 78 miliona eura, ukrali su 98 miliona

Nisam nikad vidio bahatiji kriminal. Voloder je bio ubijeđen da neće biti smijenjen jer ne bi nikad potpisao ovakav ugovor, rekao je Konaković

 

Predstavnici stranaka trojke danas su u centrali SDP-a u Sarajevu održali press konferenciju.

 

Ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković je kazao kako je “režim” pokušao sve da teorijama o izdaji pokuša srušiti koncept trojke.

 

Konaković je govorio o kriminalu koji je, navodno, počinio bivši direktor “Autocesta” Elmedin Voloder.

 

– Kada je bio dan glasanja za Vladu FBiH govorio sam da direktor “Autocesta” ide i nudi ogromne cifre kako bi u Klubu Bošnjaka napravili klub, kupujući Muju, Šilju, Nijaza i druge. I da tako zaustave imenovanje Vlade. Slušao sam o ogromnim ciframa, danas se čudim što nisu nudili više – izjavio je on.

 

Naveo je kako takav kriminal nikad nije viđen u BiH. Dao je i primjer za koji ima dokumente.

 

Na jednom projektu, trasa Vranduk – Ponirak koja je trebala biti dužine pet kilometara.

 

To je prvo koštalo 76 miliona eura. Izgradili su 41 posto i potrošli kompletan novac. Onda je najavljeno dodatnih radova 98 miliona eura.

 

Nisam nikad vidio bahatiji kriminal. On je bio ubijeđen da neće biti smijenjen jer ne bi nikad potpisao ovakav ugovor u kojem je konsultant firma čiji je vlasnik bio upravo taj direktor – naveo je Konaković.

 

Konaković je rekao da je danas dobio papire iz Elektroprivrede BiH.

 

– Tamo su štete mjerene u milijardama. Dakle ovaj čovjek je pokušao ukrasti porodiljske naknade za godinu. Gotovo 200 miliona treba za to – poručio je Konaković.