Koronavirus potvrđen za devet osoba u Tuzli i sedam u Hercegovini, ukupno 323 u BiH

Kako saznajemo, pet osoba u Tuzli su bile u kontaktu sa ranije zaraženima iz Medicinskog instituta Bayer, poznatijeg pod nekadašnjim nazivom Centar za srce. Nakon potvrđivanja da je koronavirusom u Tuzli zaražena medicinska sestra iz Medicinskog instituta Bayer u Tuzli pod epidemiološkim nadzorom našlo se okvirno 100 osoba koje su bile u njenom bliskom kontaktu, prenosi “Klix“.

Testiranju na koronavirus tokom noći je podvrgnuto 46 osoba, a ministrica zdravstva TK Dajana Čolić za Klix.ba je kazala da dosadašnje analize Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla pokazuju da je koronavirusom zaraženo još devet osoba.

Čolić je navela da je pet novozaraženih povezano sa osobama iz Medicinskog instituta Bayer kojima je jučer utvrđeno prisustvo SARS-CoV-2 virusa.

Nulta osoba još uvijek nije pronađena, a prema trenutno dostupnim zvaničnim informacijama u samoizolaciji će se naći okvirno 300 osoba.

U izolatoriju Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli trentutno je hospitalizorano devet pacijenata.

Slučajevi u Hercegovini

Kad je u pitanju jug zemlje, riječ je o dva slučaja Mostaru i pet slučajeva u Čitluku koji su potvrđeni sinoć, ali su u statistiku uvedeni tek jutros. Računajući uz to da su još 4 osobe zaražene koronavirusom u Konjicu i jedno u Posušju, što smo već pisali u ovom hercegovačkom kantonu je registrovano 12 novooboljelih osoba u prošla 24 sata.

U Bosni i Hercegovini su tako od jutros potvrđena ukupno 54 nova slučaja zaraze koronavirusom, a stanje u gradovima i mjestima izgleda ovako:

Banja Luka – 133, Konjic – 25, Tuzla – 17, Sarajevo – 15, Široki Brijeg – 12, Mostar – 12, Laktaši – 12, Bosanska Gradiška – 10, Kozarska Dubica – 8, Čitluk – 7, Bihać – 7, Teslić – 6, Goražde – 6, Kneževo – 5, Zenica – 5, Prnjavor – 5, Grude – 4, Bijeljina – 4, Čelinac – 3, Modriča – 3, Brčko – 3, Kotor Varoš – 2, Tešanj – 2, Bosanski Brod – 2, Prijedor – 2, Ribnik – 2, Derventa – 1, Novi Travnik – 1, Lukavac – 1, Breza – 1, Orašje – 1, Zavidovići – 1, Posušje – 1, Visoko – 1, Srbac – 1, Bosanska Krupa – 1, Doboj – 1.

Izvor vijesti: haber.ba