Milanović otkrio da Izetbegović ima rezerve prema zajedničkom sastanku s njim, Erdoganom, Vučićem, Čovićem i Dodikom

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je, komentirajući političku krizu u Bosni i Hercegovini, otkrio da je predlagao da organizira sastanak s Aleksandrom Vučićem, Recepom Tayyipom Erdoganom, Miloradom Dodikom, Draganom Čovićem te Bakirom Izetbegovićem, ali da lider SDA ima rezerve prema tome.

Hrvatski predsjednik kazao je danas da su on i Dodik razgovarali o tome da za “zajednički stol” sjednu “predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini” – Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik – uz neku vrstu njegove i potpore Aleksandra Vučića i predsjednika Erdogana.
Milanović kaže da je “mislio kontaktirati” Erdogana i da je uvjeren da bi pristao na tu ideju.
Međutim, čelnik SDA Bakir Izetbegović trenutno ima “neke rezerve” prema tome.
“Ja ga ne napadam i ne prozivam, on mora objasniti zašto”, kazao je Milanović novinarima.
Interesantno je da je istu ideju iznio i Milorad Dodik prilikom posjete turskog predsjednika Sarajevu krajem augusta. Ipak, Izetbegović je i tada kazao da će se o budućnosti BiH razgovarati isključivo u institucijama BiH.
“O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i Parlamentu”, kazao je Izetbegović krajem augusta.

Podsjetimo, tada je Dodik želio otvoriti pitanje pregovora o budućnosti BiH ocjenjujući Dejtonski sporazum “mrtvim”.
“U tim je razgovorima dobrodošla podrška prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sigurno ne u reduciranom formatu koji predlaže Milorad Dodik”, kazao je Izetbegović.