Nakon ukidanja taksi: Kamioni iz BiH kreću na Kosovo

Nakon što je Kosovo ukinulo takse na robu iz BiH, prvi kamioni iz naše zemlje u narednim danima bi trebali krenuti na to tržište. Privrednici ne gube vrijeme i već su uspostavljeni kontakti i dogovoren je nastavak saradnje sa tamošnjim partnerima.

Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio direktor sarajevske mljekare Milkos Adin Fakić.

– Nakon što smo dobili informaciju putem medija da su ukinute takse mi smo ponovo uspostavili kontakt s našim kupcem s kojim smo radili prethodnih 10 godina, i veoma brzo smo dogovorili da ponovo krenemo s izvozom na Kosovo – kazao nam je Fakić.

Dodao je da mu je drago da je to tržište otvoreno obzirom da je svako tržište veoma važno, naročito u ovom periodu kada se suočavamo sa globalnim problemom koronavirusa kada ne možemo uticati mnogo na određene stvari.

– Vidimo da institucije BiH kasne u donošenju veoma bitnih odluka koje bi rasteretile privredu i sačuvale radna mjesta. Tako da mi iz Sarajevske mljekare Milkos radimo sve što je u našoj moći da obezbijedimo tržište za naše proizvode, da ne bismo prekidali lanac proizvodnje. To je veliki lanac, tu je oko 1.000 primarnih poljoprivrednih proizvođača koji nam isporučuju mlijeko, tu je veliki zaposlenih u mljekari kao i u distribuciji, ukupno oko 500 radnika – naglasio je Fakić.

Dodao je da čine sve da održe taj lanac stabilnim i jakim, da obezbijede proizvodnju, da otkupljuju mlijeko i vrše distribuciju i prodaju sasvim normalno, uz uvažavanje uslova u kojima se trenutno radi.

– Očekujemo da ćemo imati kontinuitet uzevši u obzir da je i kod njih tržište pogođeno ovim virusom, ali je bitno da ćemo raditi, a kojim kapacitetom to će vrijeme reći. Međutim, problem je što je uredba ograničenog karaktera što znači da važi do 15. juna a mi smo već u drugom kvartalu ove godine. Mi smo za sada dogovorili izvoz i radićemo koliko budemo mogli s obzirom da uredba, ako bude ovako kako jeste, ponovo stupa za dva i po mjeseca – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, ako bude sigurnost i ako ne bude neizvjesnosti u ograničavanju izvoza, onda neće biti problem raditi.

– Mi smo radili kompletnu proizvodnu liniju: mlijeko, fermentirane proizvode koji uključuju jogute, pavlake, vrhnje za kuhanje, kreme za kuhanje… I to ćemo sada nastaviti da izvozimo. Naš partner na Kosovu je veoma zainteresovan za razvoj i proširenje asortimana i neke proizvode smo, prije prekida saradnje, i uveli na njihovo insistiranje – zaključio je Fakić.

BiznisInfo podsjeća da je BiH na Kosovo izvozila robe u vrijednosti od oko 160 miliona KM, ali da je izvoz praktično obustavljen nakon uvođenja 100-postotnih taksi na robu iz BiH i Srbije. Takse su ukinute od 1. aprila.

Izvor vijesti: saff.ba