Obilježavanje 20 godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića

Nizom prigodnih sadržaja i ove godine će u Sanskom Mostu biti obilježena 20 godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića, legendarnog komandanta i prvog poslijeratnog načelnika sanske općine.

 

Predsjednik Odbora Senad Kljajić zajedno sa ostalim članovima utvrdio je preliminarni programski okvir ovog događaja koji će se kroz različite sadržaje realizirati tokom dva dana 6. i 7. marta.

 

Prije svega, ostat će upamćen kao ratnik koji je komandirao operacijom oslobađanja Vlašića. Borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva. Bila je to jedna od najpoznatijih i najznačajnijih pobjeda Armije RBiH, koja se i danas proučava na vojnim akademijama u svijetu.

 

Sedmi i peti korpus Armije RBiH, pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića i Mehmeda Alagića, oslobodili su Sanski Most u noći s 9. na 10. oktobar 1995. godine.