Oglasili se iz NiP-a nakon što su Izetbegović i Efendić odbili Konakovićev poziv: Stranačke interese ostaviti po strani

Nakon što su Bakir Izetbegović i Semir Efendić odbili poziv Elmedina Konakovića na sastanak političkih predstavnika Bošnjaka u regionu, oglasili su se iz Naroda i pravde.

Iz NiP-a su poručili kako je potrebno stranačke interese i sujetu ostaviti po strani, naglašavajući snažnu podršku ideje okupljanja, saradnje i podrške bošnjaka iz regiona.

Ključni izazovi
– Najavljeni radni sastanak ključnih političkih lidera Bošnjaka iz regiona vidimo kao priliku za međusobno upoznavanje, razgovor o ključnim izazovima sa kojima se svi danas susrećemo te pokušaj kreiranja zajedničkog odgovora na te izazove.

Izetbegović odbio Konakovićev poziv: Niz je razloga
Podsjećamo da je Narod i Pravda i u vrijeme dok je djelovala kao dio opozicije uvijek pokazivala spremnost da preuzme odgovornost i odazove se na ovakve i slične pozive ako su oni bili od koristi za državu i naš narod.

Predstavnici Naroda i Pravde učestvovali su i u nizu razgovora uoči Općih izbora 2022. sa ciljem da se iznađu zakonska rješenja koja bi omogućila rješavanje nekih otvorenih pitanja u Bosni i Hercegovini – naveli su iz NiP-a.

Preuzeti odgovornost
Iz ove stranke su podsjetili da su se odazvali pozivu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića kada je primarni razlog okupljanja bila Srebrenica i položaj Bošnjaka u tom gradu i cijelom manjem bh. entitetu.

I Semir Efendić odbio Konakovića
– Zakazani radni ručak nastavak je okupljanja i njemu su već prethodili slični sastanci u Podgorici i Zagrebu. Vjerujemo da je sada vrijeme da Sarajevo kao grad i Bosna i Hercegovina kao matica pokažu da su spremni preuzeti odgovornost i biti dobri domaćini. Još jednom ukazujemo na važnost da se ovakvi kontakti uspostavljaju i održavaju, posebno u itekako izazovnim okolnostima i za državu BiH i za naš narod.

Odazivanjem jasno pokazujemo da sitne stranačke interese i sujete možemo ostaviti po strani kada se radi o vitalnim interesima. Lideri Naroda i Pravde odazvat će se i ovom kao i svim prethodnim sastancima – poručeno je iz NiP-a.

Podsjetimo, sastanak političkih predstavnika Bošnjaka cijelog regiona zakazan je za 12. april.

Izvor vijesti: haber.ba