Predsjednik antifašista Vojvodine o rehabilitaciji četničkog vođe: Klao je djecu od četiri mjeseca

Srbijom više od 30 godina vlada politička misao koja je poražena u Drugom svjetskom ratu, kaže za Danas profesor Duško Radosavljević, predsjednik Saveza antifašita Vojvodine, komentarišući rehabilitaciju četničkog vođe Nikole Kalabića.

– Imamo činjenicu da su njeni nastavljači direktni potomci poraženih snaga u Drugom svjetskom ratu, odnosno Kvislinških formacija. Najlakše je reći da su to potomci četniko gibaničarskih formacija, jer je njih najviše bilo u Srbiji, ali imamo i Ljotićevaca koji su bili ubijeđeni fašisti i Nedićevaca… Ovdje se relativizuje najblistavi trenutak u historiji srpskog naroda, oslobodilačka borba – smatra naš sagovornik.

– Komunisti su nakon rata krenuli u hvatanje najvećih zločinaca, a Nikola Kalabić to jeste, bio je direktni ubica. On je, između ostalog odgovoran za možda najstrašniji zločin četnika, pokolj u Vraniću, gdje su poklani svi, starosti od 4 mjeseca do 90 godina. To je naučna fantastika… Zašto je to uradio? Iz obijesti – smatra Radosavljević.

– Kalabić ne da nije nevin već je jedan od najistaknutijih zločinaca. Sudije koje sude u ovakvim procesima su unaprijed odabrani kao pogodni ili su toliko nesrećni da kada dobiju ovakve slučajeve ili odlaze na bolovanje ili ustupaju predmet – zaključuje Radosavljević.

Izvor vijesti: saff.ba