Šarović: Dodik vodi lažnu politiku, Bosna i Hercegovina je uvela sankcije Rusiji

Komentirajući saopćenje visokog predstavnika za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Josepa Borella da je Vijeće Europske unije od 21. do 25. jula ove godine usvojio nove četiri odluke o uvođenju i produženju restriktivnih mjera Europske unije prema Rusiji kroz Odluke 1271, 1272,1276 i 1313 i sa kojima se usklađuju i iste odluke preuzimaju Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Albanija ali i Bosna i Hercegovina, predsjednik SDS Mirko Šarović je izjavio da je to još jedan u nizu dokaza o dvostrukoj, lažnoj politici i svjesnoj obmani javnosti u RS.

Šarović navodi da takvu lažnu politiku u kontinuitetu vodi vlast SNSD-a i Milorad Dodik.

– Vlast u RS vara s tezom da sankcija nema jer su sankcije Rusiji uvedene zahvaljujući pogrešnom djelovanju od strane “reprezentacije” iz RS. Politika srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama u kojoj se šutke, bez ijednog komentara, suprotstavljanja ili otpora uvode sankcije Rusiji, a po instrukciji ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mora se demaskirati – kaže Šarović i dodaje:

– Na ovaj način nikakvim svjesnim nečinjenjem i preduzimanjem mjera, zahvaljujući predstavnicima iz RS u Vijeću ministara i u Predsjedništvu BiH, BiH se pridružuje svakoj sankciji EU prema Rusiji. S druge strane, konstantno član Predsjedništva BiH se lažno hvali da BiH nije uvela sankcije Rusiji i potpuno je jasno da sa ovakvom dvostrukom politikom mora prestati i da ista mora doživjeti poraz i osudu.

– Lažni, komercijalni patriotizam treba biti raskrinkan i ogoljen kako bi javnost konačno saznala sa kim imamo posla – poručio je Šarović.

Predsjednik SDS-a kaže da Milorad Dodik ni na jednu preuzetu odluku Europske komisije od strane BiH o sankcijama Rusiji nije uložio nijedan pravni akt niti prosvjed.

– Imali smo samo šutnju, a u javnosti se prikazao kao zaštitnik srpskih interesa i veliki patriota. Takva politika je izdajstvo i mora biti kažnjena, kako se kao model lažnog patriotizma i nepotrebnog srbovanja ne bi ukorjenila i ponavljala – zaključio je Šarović.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba