Sebija Izetbegović: Testovi nisu lijek, molim građane da vode računa o kontaktima

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, nakon što je ovoj najvećoj zdravstvenoj ustanovi danas od Civilne zaštite FBiH uručen kontingent testova, kazala je u razgovoru za Klix.ba da se radi o hiljadu testova “PCR Realtime” koje su odmah stavili u laboratorij u funkciju.

“Mada smo imali realtivno opskrbljen laboratorij s potrebnim brojem testova, ovo će nam dobro doći u slučaju pojačanog kontroliranja i testiranja građana. Moram naglasiti da je laboratorij KCUS-a jedini ceritificiran od Svjetske zdravstvene organizacije na području FBiH. Naše testove kontrolira putem World Couriera i Berlin i do sada je potvrđeno da su svi naši testovi urađeni besprijekorno”, kazala je Izetbegović.

Ona je danas sa svojim saradnicima ponovo obišla novi izolatorij smješten u prostorijama Građevinskog fakulteta u Sarajevu.
“Opremljene su prostorije izolatorija, a 40 radnica je kompletno očistilo prostor. Zahvaljujući Civilnoj zaštiti i gospodinu Solaku danas smo dobili 200 kreveta koji su montirani i opremljeni. Stotinu ih je smješteno u prizemlju zgrade, a ostali na prvom spratu. Tako da smo u ovom momentu apsolutno kapacitirani za eventualni priliv većeg broja pacijenata, a iskreno se nadam da se to neće desiti”, rekla je direktorica KCUS-a.

Nju smo upitali da prokomentira aktuelnu epidemiološku situaciju u Sarajevu i u FBiH.

“Ova situacija u kojoj se nalazimo, morate znati da to nije ništa neočekivano. Ja mislim da se mi još uvijek odlično držimo. Mislim da je moglo biti bolje da se malo više poštovala disciplina i ono što je zakonski propisano. Ali ponovo koristim priliku da zamolim građane da budu disciplinovani, da vode računa o potpunoj izolaciji ukoliko je to moguće. Ako moraju napuštati svoje stanove i kuće, da to rade uvijek sa zaštitnom opremom, da se potrude da budu diciplinovani. Malo truda i kontrole za puno života”, rekla je Izetbegović.

Potcrtala je da testovi nisu lijek, da na KCUS-u ima dovoljno testova i testirat će sve ljude za koje epidemiolozi procijene da je potrebno da ih testiraju.

“Sve uzroke s područja FBiH koje je bilo potrebno testirati mi smo testirali. Kontakti su najopasniji, jer nikada ne znate ko je od ljudi s kojim komunicirate imao neke opasne kontakte. Tako se širi koronavirus. Treba provoditi izuzetne higijenske mjere, treba biti u samoizolaciji, voditi računa da se što manje krećete. Važno je i da se daju tačni podaci pri prijemu u zdravstvene ustanove da bismo mi mogli da pojačamo mjere svoje zaštite. Jer ukoliko se razboli zdravstveno osoblje onda je uzalud da imate milion respiratora jer neće imati ko da postavi pacijente, neće imati ko da radi s bolesnicima. Vidite kakva je stuacija u Hrvatskoj. Mi nikada nećemo odbiti uslugu nijednom pacijentu. Nećemo stigmatizirati nikoga. Samo molimo da budu iskreni prema nama da mi možemo maksimalno biti oprezn u tim situacijama i da smjestimo pacijente u adekvatne prostore izolacije”, izjavila je Izetbegović.

Ističe da trenutno na KCUS-u nema teških slučajeva.

“U ovom momentu imamo dvije pacijentice koje imaju upalu pluća ali nemaju nikakvu dramatičnu kliničku sliku, one su na podršci kiseonikom. Liječimo ih terapijom koja je dostupna i propisana. One su u sasvim stabilnom stanju”, kazala je Izetbegović.

The post Sebija Izetbegović: Testovi nisu lijek, molim građane da vode računa o kontaktima appeared first on usn.ba.