Sudska policija u Vogošći hapsila osobu zbog izdržavanja kazne pa pronašli i laboratoriju marihuane

Danas su službenici Sudske policije FBiH – Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo u popodnevnim satima, u operativnoj aktivnosti koja je provedena na području općine Vogošća uhapsili jednu osobu zbog prinudnog sprovođenja na izdržavanje kazne zatvora.

 

Naime, službenici Centra sudske policije u Kantonu Sarajevo su postupajući po naredbi Općinskog suda u Sarajevu od 04. novembra 2021. godine, nakon opsežnih operativnih aktivnosti i duže opservacije terena, uhapsili S.T. zbog izdržavanja kazne zatvora u trajanju od jedne godine, koja mu je izrečena pravomoćnom presudom Općinskog suda u Sarajevu, zbog krivičnog djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”.

 

Osoba inicijala S.T. se skrivao u tavanskom dijelu kuće, odakle je prilikom hapšenja pokušao bjegstvo koje je brzom reakcijom službenika sudske policije spriječeno.

 

Tražena osoba je prilikom lišenja slobode pružala otpor i izvršilo napad na službenike sudske policije, kojom prilikom je jedan službenik zadobio lakše tjelesne povrede, nakon čega je uz upotrebu sredstava prinude traženi stavljen pod kontrolu.

 

Službenici sudske policije su u postupku provođenja predmetnog lišenja slobode u unutrašnjosti objekta u kojem se tražena osoba skrivala uočili vatreno naoruženje (automatsku pušku), sredstva za proizvodnju i korištenje narkotičkih sredstava i zasađenu zeljastu materiju koja asocira na marihuanu.

 

Obzirom na navedeno, odnosno osnov sumnje da je tražena osoba počinila novo krivično djelo, o istom je obavješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, a radi poduzimanja potrebnih mjera i radnji iz njihove nadležnosti i dokumentovanja predmetnog događaja.

 

Uhapšeni je sa ciljem provođenja aktivnosti iz nadležnosti Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo predat policijskim službenicima iste uprave, te će nakon završenih radnji tužilaštva i MUP-a biti sprovedeno na izdržavanje kazne zatvora.