Lideri SDA i HDZ-a napustili zgradu Delegacije EU, novinari ponovo ostali “kratkih rukava”

Delegacije koje predvode Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) završili su današnje razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se odvijaju posredstvom evropskih i američkih diplomata.

Oni su napustili zgradu Delegacije EU u Sarajevu bez izjava za medije, pa ostaje nepoznato da li je danas načinjen ikakav korak naprijed ili nazad u procesu traženja rješenja za reformu izbornog zakonodavstva.

Poznat je stav predsjednika SDA koji je jučer “zakovao” poziciju probosanskog bloka kazavši da će se “biti riješeno sve ili neće biti riješeno ništa”, misleći na paket za Parlament Dom naroda FBiH i izbor člana Predsjedništva BiH. S druge strane, Dragan Čović je ukazao na to da neće pristati na redukcije ovlasti Federalnog doma naroda.

Oni su sinoć, skupa sa Miloradom Dodikom (SNSD), bili na radnoj večeri kod ambasadora EU Johanna Sattlera, a kojoj su prisustvovali i američki izaslanik Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst, ali ni sinoć nisu željeli davati izjave medijima koji satima na hladnoći čekaju na detalje pregovora