Suprug dugogodišnjeg gradonačelnika Berlina umro od koronavirusa

Jörn Kubicki (†54) zove se jedna od žrtava koronavirusa u Njemačkoj i vjerojatno ne bi dospio u medije, osim, nažalost, u dnevnome izvješću o broju mrtvih, kad se ne bi radilo o supružniku bivšeg dugogodišnjeg gradonačelnika Berlina, Klausa Wowereita (66).

“Tamo gdje je on, tu je moj dom”, bila je česta uzrečica Wowereita o svome životnom partneru, s koji je živio gotovo 30 godina. Kubicki je po struci bio liječnik neurolog, a Wowereit prvi gradonačelnik najvećeg i glavnog grada Njemačke, koji se deklarirao kao homoseksualac. Jörn Kubicki je već godinama patio od problema s plućima, a kad je ga zakačio koronavirus, umro je od zatajenja srca, javljaju njemački mediji.

Bild piše kako je Kubicki prije nekoliko sedmica svojim prijateljima kazao da se jedva kreće, što je posljedica kronične opstruktivne plućne bolesti (COPD). Njegova bolest bila je neizlječiva, ali postoje lijekovi koji takvim bolesnicima olakšavaju tegobe i omogućuju relativno normalan život. Koronavirus, međutim, nije imao milosti, a pluća su upravo njegovo omiljeno mjesto širenja. Kubicki je naglo pogoršanje bolesti imao prije pet godina, nakon jednog težeg prometnog udesa, kad je automobilom svojeg životnog partnera udario u teretnjak, velikom brzinom na autocesti. Inače, Wowereit je 2001. godine kao prvi vodeći političar u Njemačkoj javno kazao kako je homoseksualac i tko je njegov partner. Uskoro su odlučili permanentno zajednički živjeti. Sve do ovog udarca sudbine… Klaus Wowereit bio je gradonačelnik Berlina od 2001. do 2014. godine. Nitko nije duže od njega vladao glavnim gradom Njemačke.

Izvor vijesti: haber.ba