SVEČANOST POLAGANJA KAMENA TEMELJCA ZA ISLAMSKI CENTAR U MALJEVCU JE 1.5.2023

– radosna vijest iz Džemata Maljevac –

Obznanjujem radosnu vijest iz Džemata Maljevac na današnji mubarek dan 1. redžeba 1444. godine po hidžri. Naime, dobili smo službeni termin za svečanost polaganja kamena temeljca za Islamski centar u Maljevcu. To je ponedjeljak 1.5.2023. Jučer je bila sjednica Mešihata na kojoj je odlučeno za ovaj termin. To je 10 dana nakon ramazanskog Bajrama, odnosno u produženom vikendu kada je i Praznik rada. Svečanost će se upriličiti ispred postojećeg mesdžida u Maljevcu na zemljišnoj parceli koja je predviđena za izgradnju Islamskog centra u Maljevcu. Ujedno taj dan je predviđen i za početak radova na izgradnji.
Predstoji nam veliki angažman i ogroman trud da pripremimo ovu veliku i nesvakidašnju svečanost na ulazu u Europsku uniju u blizini granice između Hrvatske i BiH. Zahvalan sam predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji dr. Azizu ef. Hasanoviću kao i službama zadužene za graditeljstvo u Karlovačkoj županiji. Ponajprije hvala mojim džematlijama i vakifima koji svakodnevno rade i doprinose ovom za nas velikom projektu. U Medžlisu Islamske zajednice Karlovac s nestrpljenjem očekujemo ovu veliku svečanost koja će se upriličiti na 25. godišnjicu od osnivanja Džemata Maljevac.

Smatram izuzetno važnim da ovu informaciju i radosnu vijest obznanim danas 1. redžeba s kojim smo ušli u odabrane mubarek dane i mjesece. Allah mubarek olsun! Da nas Svevišnji podrži i osnaži. Amin!

Islamski centar u Maljevcu je potreba muslimana koji žive u Karlovačkoj županiji uz granicu s BiH. U 176 kuća živi 1 000 vjernika muslimana u općinama Cetingrad, Vojnić i Topusko. Islamski centar će se prostirat na 434 kvadrata. Munara je visoka 22,5 metra, a kupola je visine 11,5 metara s 3 male kupole. Idejno rješenje uradila je arhitektica dr. Alma Pinjić iz Jablanice dok je glavni projekt uradila arhitektica Željka Tomašić iz Zagreba.
Džematlije Džemata Maljevac svojim prilozima financirali su kupovinu zemljišta i svu projektnu dokumentaciju. Dobivena je građevinska dozvola i konačno svečanost polaganja kamena temeljca i početak radova na izgradnji Islamskog centra u Maljevcu je 1. svibnja/maja 2023.
Pozivamo dobrotvore da pomognu izgradnju ove Božje kuće na ulazu u Europsku uniju i da budu vakifi/dobrotvori trajnog dobra.

Admir ef. Muhić
imam Džemata Maljevac