STOJANOVIĆ ODGOVORIO ISLAMSKOJ ZAJEDNICI: POZNAJEM MNOGO BOŠNJAKA PATRIOTA KOJI NISU VJERNICI

Kandidat za potpredsjednika FBiH Igor stojanović odgovorio je na “napad” Islamske zajednice u BiH.

Sve je poočelo Stojanovićevom izjavom kako je SDA-ovcima važnija džamija od države. Ovakvu njegovu izjavu u IZ u BiH su protumačili kao prikriveni oblik islamofobije.

 

Žao mi je ako sam na bilo koji način uvrijedio Islamsku zajednicu i ako je moj javni nastup shvaćen kao islamofoban. Moja reakcija se odnosila na izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da dok su pune džamije biće i Bosna jaka. Ovom odrednicom isključene su mnoge patriote koje poznajem, pa i ja.

 

Moje poruke za cilj imaju ukazati na pojavu da se vjera pokušava nametnuti kao uslov za patriotizam. Što ne može biti odrednica.

 

Zalažem se za religioznu neutralnost državnih institucija i jednaka prava svih njenih naroda i vjeroispovjesti.

 

 

Sloboda ispovijedanja vjere je individualni odabir i ne smije nikoga ugrožavati, a nažalost dnevno svjedočim zloupotrebi vjere za ostvarivanje političkih ciljeva. Osim toga, poznajem mnogo Bošnjaka patriota koji nisu vjernici. I mnogo patriota koji su katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti. Kao i ateista i agnostika koji vole svoju domovinu i rade na njenom jačanju svakodnevno. Zanemariti ih u okruženju nacionalizama koji nas okružuju je nepošteno i slabi našu Bosanskohercegovačku snagu.

 

Sa moralnim i duhovnim vrijednostima Islama nikada nisam imao problem. Moje kritike se odnose na političke stavove SDA. A ne Bošnjaka muslimana. Praveći od mene islamofoba koji živi sa muslimanima cijeli život u Sarajevu, uključujući i najteže godine, postavlja se pitanje ko je dovoljno dobar za suživot u ovako izmiješanoj zemlji za Islamsku zajednicu. Poštovanje i čuvanje svih vjera i nacija koje su činile Bosnu i Hercegovinu hiljadama godina, za mene je patriotska obaveza. I nikad je neću dovoditi u pitanje. Jer je moja domovina u mojim očima otvorena za sve koji je poštuju i vole, naveo je Stojanović u odgovoru.