Švedska i muzika: Prodata prava na Avićijevu muziku kompaniji zvezde grupe Aba

Avicii

Getty Images
Avići se ubio 2018. godine

Porodica preminulog di-džeja Avićija prodala je 75 odsto prava na njegove snimke i objavljenu muziku švedskoj kompaniji Pophaus.

Prodaja će omogućiti Avićijevim roditeljima da se usredsrede na fondaciju koju su osnovali posle njegove smrti 2018.

Zadržali su 25 odsto prava kako bi se pobrinuli da se njegova muzika koristi i promoviše „dostojanstveno”.

Kompaniju Pophaus osnovao je 2014. Bjorn Ulveus, zvezda grupe Aba, a ta firma organizuje predstave Aba vojaž u Londonu.

Iz te kompanije su izdali saopštenje u kojem potvrđuju da je posao sklopljen, a otkrili su i da će se organizovati i revolucionarni virtuelni koncerti po prvi put, za koje je prodato 650.000 ulaznica i ugovoreno više od 160 nastupa.

Avići je rođen 1989. kao Tim Bergling, a proslavio se pošto je pesme, koje je napravio u njegovoj sobi u Stokholmu, objavio na sajtovima posvećenim dens muzici.

Izdvajao se od drugih pisanjem pesama sa emotivnim pop prizvukom, a probio se međunarodnim hitom Probudi me (Wake Me Up), u koje su folk i blugras zvuci pomešani sa klupskim bitovima.

Bergling je producirao pesme za Madonu i Koldplej, postao jedan od najplaćenijih di-džejeva na svetu, ali se borio sa alkoholizmom i depresijom, da bi se na kraju ubio sa navršenih 28 godina.

Posle toga su njegovi roditelji Klas Bergling i Anki Liden upravljali njegovom imovinom, organizovali koncerte posvećene sinu na kojima su učestvovale mnoge zvezde, a odobrili su i pravljenje video igre na osnovu Avićijeve muzike.

Ove godine su otvorili i interaktivni muzej u Stokholmu posvećen preminulom sinu.

Porodica Bergling je izdala saopštenje u kojem se objašnjava da će prodajom udela u vlasničkim pravima pomoći da se Avićijeva zaostavština očuva.

„Supruga i ja primećujemo da starimo, nemamo dovoljno energije i veštine da ostanemo u toku sa novim razvitkom striminga i digitalnih tehnolohija koje su bile ključne za tako velikog umetnika poput Tima, koji je bio popularan širom sveta”, navodi se u toj objavi.

Per Sudin and Avicii

Press handout
Per Sudin (levo), direktor Pophausa, potpisao je ugovor sa Avićijem 2010. godine, koji je tada počeo saradnju sa izdavačkom kućom Univerzal mjuzik iz Švedske

„Ovim dogovorom ćemo takođe osigurati dugoročno finansiranje Fondacije Tim Bergling, dobićemo priliku da delujemo odlučno na ispunjavanju važnih ciljeva kao što su mentalno zdravlje i dobrobit mladih”, dodali su.

Klas Berling je objasnio da će dogovor doprineti da Avićijeva muzika „dopre do najvećeg broja ljudi” i da se međunarodnoj bazi njegovih fanova posveti pažnja.

„Otkad je Tim oduzeo sebi život, naša porodica nije imala onoliko vremena za njegove obožavaoce koliko oni zaslužuju i nismo bili u stanju da oržimo komunikaciju i kontakt sa njima”, poručio je Bergling.

„Ne napuštamo ni Tima ni njegov doprinos svetu. On i njegova muzika će uvek živeti u nama”, dodao je.

Pre šest meseci Pophause je kupio prava na muziku Svediš haus mafije, legendarne grupe dens muzike, ali nije objavljeno za koliko novca.

Tokom prethodnih pet godina bilo je više ovakvih poslova – Bob Dilan, Šakira, Blondi i Nil Jang su prodali prava na njihovu muziku kompanijama koje su se obavezale da brinu o njihovim zaostavštinama, dok ubiraju zaradu od toga.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba