U Hrvatskoj preminuo muškarac koji je bio zaražen koronavirusom, od jutros još 10 zaraženih

U noći s utorka na srijedu u istarskoj Brtonigli je preminuo muškarac koji je bio u samoizolaciji zbog sumnje na koronavirus. U Hrvatskoj je broj zaraženih koronavirusom od jutros porastao za 10 te iznosi 99.
Kako saznaje Dnevnik.hr, preminuli muškarac je bio pozitivan na koronavirus. Treba naglasiti da to ne znači da je koronavirus uzrok smrti, već se može raditi i o drugim uzrocima.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović u srijedu je kazao da je riječ o starijoj osobi koja nije imala simptome, ali je bila u samoizolaciji zbog mogućeg kontakta.

U utorak su se kod muškarca pojavili blagi simptomi, zbog čega je na teren izašla ekipa hitne medicinske pomoći i savjetovala mu hospitalizaciju.

Muškarac je, rekao je Stojanović, odbio bolničko liječenje. Tokom noći mu se zdravstveno stanje pogoršalo i preminuo je.

O svemu se oglasila i porodica preminunlog muškarca i kazala da te tvrdnje nisu tačne. Njegovi sin i snaha ispričali su da su s ljekarom dogovorili da će u utorak muškarca u samoizolaciji posjetiti ljekar iz Umaga i uzeti bris kako bi se testirao na koronavirus.

“No, oko 14:30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan. Te noći mu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati. Nazvala nas je njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na koronavirus”, rekli su.

“Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti uredu”, istaknuli su.