U Sarajevu obilježena 29. godišnjica bitke za odbranu Predsjedništva RBiH: Moramo se uvijek boriti za istinu

U okviru manifestacije “Dani Kantona Sarajevo”, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo i Grada Sarajeva obilježile su 29. godišnjicu bitke za odbranu Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine polaganjem cvijeća na mezarju Kovači.

Također, počast šehidima iz proteklog rata u BiH i prvom predsjedniku Predsjedništva Republike BiH Aliji Izetbegoviću odale su brojne delegacije svih nivoa vlasti, učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić tim povodom izjavila je da je ovo jedan od najvažnijih datuma za odbranu grada Sarajeva, ali i odbranu Bosne i Hercegovine.

– Delegacija grada Sarajeva je danas tu da oda počast svim hrabrim braniocima koji su uspjeli sačuvati našu državu, naš grad, i ja mislim da je ovo najmanje što možemo uraditi kao bi zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za sve ono što mi živimo danas, rekla je Karić te dodala:

– Mi, ukoliko želimo lijepu i svijetlu budućnost, moramo voditi računa i brinuti o našoj historiji i moramo se uvijek boriti za istinu, jer samo tako možemo napraviti napredak na svim poljima.

Kako prenosi Anadolija, ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović istakao je da je vrlo važno obilježavati ovakve datume i odati počast svim braniocima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i države BiH.

– Veoma je važno da obilježavamo sve datume. Mi u Kantonu imamo 111 važnih datuma, događaja i ličnosti koje obilježavamo. Važno je za buduće generacije da ne izgube identitet sa ovom državom, sa našom borbom i sa svim što se dešavalo u proteklom periodu, rekao je Osmanović.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić je kazao da će 2. maj 1992. godine ostati upisan u historiju kao dan kada je odbranjeno Predsjedništvo BiH, a na neki način i država Bosna i Hercegovina.

– Prevažno je obilježavanje ovakvih i sličnih događaja zato što je ovo jedan od najznačajnijih događaja za Bosnu i Hercegovinu. Također, 2. maj 1992. godine obilježen je hrabrom odbranom, prije svega Predsjedništva BiH, a samim tim i simbolično i države Bosne i Hercegovine. Kada su u pitanju obilježavanja, važno je dati do znanja da, kada postoji volja i želja da se odbrani ponos i čast svojih građana, moguće je odgovoriti i spriječiti zulum od bilo koga, u tom momentu od jedne od najvećih sila kao što je bila Jugoslavenska narodna armija, istakao je Okerić.

Nakon mezarja Kovači, položeno je cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva. Delegacije će u toku dana položiti cvijeće na groblju “Lav“, mezarju “Stadion” te na centralno Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima općine Novi Grad.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba