UTRKA S VREMENOM / Otkriveno kada najranije možemo dobiti cjepivo za omikron: ‘Još se ne zna hoće li trebati prilagodba…’

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) kazala je da se još ne zna hoće li proizvođači morati prilagoditi svoja cjepiva protiv omikrona, ali navela je da se EMA priprema za tu opciju

Europski medicinski regulator objavio je u utorak da bi mogao odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u tri do četiri mjeseca ako bude potrebno te dodao da će postojeća cjepiva nastaviti pružati zaštitu.
Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke obratila se Europskom parlamentu i rekla da se još ne zna hoće li proizvođači morati prilagoditi svoja cjepiva protiv omikrona, ali navela je da se EMA priprema za tu opciju.
“Ako će postojati potreba za izmjenom postojećih cjepiva, mi bismo bili u poziciji odobriti ih u tri do četiri mjeseca”, rekla je Cooke.

Tvrtke koje prilagođavaju svoje formule kako bi uključile novo sekvencioniranje (…) tada će morati pokazati da proizvodni sustav funkcionira, a zatim će morati provesti neka klinička ispitivanja da bi utvrdile da to i funkcionira u praksi”, dodala je.

Šef Moderne uzdrmao financijska tržišta

Šef Moderne Stephane Bancel u utorak je uzdrmao financijska tržišta upozorenjem da postojeća cjepiva vjerojatno neće biti učinkovita protiv omikrona, nove varijante koronavirusa koji je otkriven na jugu Afrike, kao što su bila protiv delta varijante.
No, Cooke navodi da “čak i ako se nova varijanta više proširi, postojeća cjepiva nastavit će pružati zaštitu”.