VIDEO Diljem Europe izbili nasilni prosvjedi protiv mjera i covid-potvrda

SUKOBI su izbili u nedjelju na prosvjedima protiv novih covid-mjera u Bruxellesu, gdje su se po procjeni policije okupili desetci tisuća ljudi.
Prosvjedna povorka je krenula mirno, ali je policija zatim upotrijebila vodene topove i suzavac protiv skupine koja ih je gađala svakojakim predmetima, izvijestio je fotograf AFP-a.

Tijekom sukoba neki su prosvjednici bili maskirani i nosili su flamanske zastave.
Izravan sukob s interventnim snagama dogodio se blizu četvrti u kojoj su europske ustanove i vlada u Bruxellesu.

Oko 35.000 ljudi, po procjeni policije, sudjelovalo je u prosvjednoj povorci protiv novih covid mjera koje je vlada obznanila u srijedu.
Sudionici prosvjeda održanog pod geslom “Zajedno za slobodu”, uglavnom su kritizirali odluku vlasti o zabrani ulaska necijepljenih u mjesta kao što su restorani i barovi.

Belgija želi uvesti nove mjere

Belgija, koja je u srijedu uvela opću obvezu nošenja maske, želi uvesti i obvezan rad od kuće za zanimanja koja to omogućuju kako bi se suzbilo naglo širenje epidemije u zemlji.

Ta zemlja gdje je ovog tjedna u prosjeku prijavljeno gotovo 10.300 novozaraženih na dan, ima dinamiku širenja virusa kakva nije zabilježena godinu dana.
Zemlja ima stopu hospitalizacije kakva je zadnji puta bila u svibnju, što znači da je u bolnicama više od 2000 pacijenata, među kojima više od 25 posto na intenzivnom liječenju.

Prosvjedi u Rotterdamu se pretvorili u nasilje

U Nizozemskoj su izbili novi nemiri zbog uvođenja novih mjera i djelomičnog lockdowna usred sve većeg broja slučajeva korone u Europi.
Ljudi su gađali policiju vatrometom i palili bicikle u Haagu, dan nakon što su prosvjedi u Rotterdamu postali nasilni i policija je pucala