Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju kojom se zahtijeva prekid vatre u Gazi

Usvajanje rezolucije uslijedilo je nakon što su se SAD suzdržale od uvođenja veta na tu mjeru u odnosu na svoju prijašnju poziciju.

U tekstu se također traži hitno i bezuslovno oslobađanje svih talaca.

SAD su se uzdržale od glasanja, dok je ostalih 14 članova Vijeća uključujući Rusiju, Kinu i Veliku Britaniju glasalo za rezoluciju.

Prije glasanja premijer Benjamin Netanyahu zaprijetio je da će otkazati planiranu posjetu Washingtonu s delegacijom ako SAD ne stave veto na prijedlog.

Rusija i Kina su u petak stavile veto na rezoluciju koju su sponzorisale SAD i koja bi podržala “trenutni i održivi prekid vatre” u sukobu između Izraela i Hamasa.

Ta rezolucija je bila prvi put da su SAD podržale rezoluciju koja sadrži riječ “prekid vatre” tokom rata u Gazi, što odražava pooštravanje stava Bidenove administracije prema Izraelu.

Današnje glasanje došlo je u trenutku kada je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres rekao da postoji “sve veći konsenzus” da bi izraelska kopnena invazija na grad Rafah na jugu Gaze bila “katastrofalna humanitarna katastrofa”. prenosi Klix

Izvor vijesti: haber.ba