Je li Hrvatska postala preskupa turistima?

Koliko se reklama može razlikovati od stvarnog stanja stvari, znaju svi oni koji su sanjali o popularnim turističkim odredištima, a kada su ih konačno i posjetili, zaključili da ne vrijede ‘hajpa’, novca ni vremena.

Prema mišljenju posjetitelja, neke od najvećih turističkih zamki na svijetu su Checkpoint Charlie u Berlinu, Moulin Rouge u Parizu, Španjolske stepenice u Rimu, Plava laguna na Islandu, Mala sirena u Danskoj, šuma bambusa Arashiyama u Japanu, fontana s kipom Manneken Pis u Belgiji i Hollywood Walk of Fame u Kaliforniji. Pokazala je to analiza više od 23 miliona Googleovih recenzija najpopularnijih turističkih atrakcija na svijetu, koju je prije nekog vremena proveo USA Today kako bi utvrdio koja mjesta možete slobodno zaobići na putovanju.

Kad je riječ o Hrvatskoj, i tu ima mjesta oko kojih se turisti bune i negoduju. Tako primjerice Buzzfeed navodi da Dubrovnik nije vrijedan truda jer je Stari grad haos skupih kafića i šume turističkih agencija, a ulicama je gotovo nemoguće prolaziti zbog suludih gužvi koje stvaraju putnici s kruzera. Istina je da Dubrovnik u špici sezone ima svojih mana, ali ne bismo se složili da se radi o zamci, tek o pogrešnom tajmingu planiranja putovanja. Pa ako ga još niste posjetili, učinite to kada nije pun turista, savjetovali bismo, piše N1 Hrvatska. U mini anketi koju smo proveli među čitateljima s pitanjem Mislite li da je Dubrovnik zamka za turiste? Većina od 55 posto navodi da jest, 29 posto se ne slaže, a ostatak je suzdržan, prenosi Punkufer.hr.

I češljajući turističke forume, nađu se glasovi naroda koji su iz Lijepe Naše otišli razočarani, ponajprije zbog velikih gužvi.

“Većina bi ljudi rekla da je Dubrovnik biser Jadrana na mjestu s velikim gužvama i visokim cijenama – baš kao što je slučaj s Venecijom. Usprkos tome, oba su grada jedinstvena, svaki na svoj način i vrijedi ih posjetiti, ali izvan sezone kada su cijene niže i gužve manje”, piše N. Pehar na Quori.

“Mislim da ne biste trebali izbjegavati Dubrovnik tokom cijele godine, ali nemojte putovati tijekom ljetne sezone, nego ga posjetite ga u kasno ljeto”, predlaže Jack Robinson.

Putnicima koji bježe od gužvi Roman Urbanovski primjerice savjetuje destinacije poput Hrvatskog zagorja, Osijeka, Kopačkog rita, Gorskog kotara, zaleđa Zadra, Dalmatinske zagore, Konavala i unutrašnjosti hrvatskih otoka.

“Proglasiti bilo koji dio Hrvatske turističkom zamkom je nepravedno. Hrvatska je prekrasna zemlja s mnogo lijepih destinacija, a dolazak turista koristi njezinu razvoju. Tražite li neutabano iskustvo, mogli biste izbjeći neka od mjesta s velikim gužvama poput Dubrovnika i Hvara. No i na takvim, popularnim odredištima, možete se sjajno provesti ako planirate unaprijed i izbjegnete gužvu,piše N1

Primjerice, razmislite o Dubrovniku izvan vrhunca sezone ili planirajte obilazak grada s vodičem nakon što kruzeri isplove. U Hvaru možete unajmiti skuter ili otići na izlet brodom kako biste otkrili neke od skrivenih uvala i plaža na otoku”, kaže Kelly J. Anderson i dodaje kako informiran i svjestan putnik koji tražiti autentična iskustva kroz koja će se povezati s lokalnom kulturom i zajednicom nikada neće upasti u turističku zamku.

Izvor vijesti: haber.ba