Zašto bogata UAE ne pomaže BiH, a pomaže komšijama

Ovim povodom je reisu-l-ulema IZBiH, Husein ef. Kavazović, izjavio kako je uvjeren da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, “koji je, i još uvijek jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije bio uz Bosnu i Hercegovinu”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je u posljednjih nekoliko dana zaprimio više upita članova Zajednice, kao i bosanskohercegovačkih medija, u kojima se od njega traži stav ili objašnjenje činjenice da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali pomoć u borbi protiv koronavirusa u susjednu Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru, ali ne i u Bosnu i Hercegovinu.

Pomoć neće izostati

Ovim povodom reisu-l-ulema je agenciji MINA izjavio kako je uvjeren da se ne radi o stavu naroda Ujedinjenih Arapskih Emirata, “koji je, i još uvijek jeste, kao i brojne vladine i nevladine organizacije bio uz Bosnu i Hercegovinu”.

– Čak i danas imamo najave da takva pomoć neće izostati od više humanitarnih organizacija iz UEA s kojima je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini već uspostavila kontakt ovim povodom. I sami smo bili iznenađeni ovom situacijom.

Svjesni smo da je pomoć koja stiže i u zemlje okruženja vrlo često simbolične prirode i da će se u konačnici svi, pa i mi u Bosni i Hercegovini, morati osloniti na vlastite resurse i znanje, ali utoliko više razumijemo nezadovoljstvo velikog dijela bosanskohercegovačke javnosti koji su u ovome vidjeli lošu poruku bratskih i prijateljskih Emirata. Mi vjerujemo kako je ovo posljedica međusobnog nerazumijevanja politika i da je ova kriza najbolja prilika da se to stanje prevaziđe, naveo je reis Kavazović.

U muci se junaci poznaju…

Reisu-l-ulema je još jednom pozvao sve u Bosni i Hercegovini, pa tako i članove i pripadnike Islamske zajednice da se, prije svega, oslone na Boga, pa onda na vlastite resurse, istakavši kako Bosna i Hercegovina ima dovoljno prijatelja u svijetu koji su najavili svoju stvarnu i simboličnu pomoć u ovoj krizi i da je uvijek bilo, kako naš narod kaže, da se “u muci poznaju junaci”, ali i prijatelji.

– Ono što se ne smije desiti jeste da se među građanima Bosne i Hercegovine, naročito među Bošnjacima, počne širiti bilo kakav neprijateljski sentiment prema našoj braći iz Emirata, kao i bilo kojem drugom narodu. Politike su politike i njima se ne smije dozvoliti da naruše dobre odnose među narodima, izjava je reisu-l-uleme koju prenosi novinska agencija MINA.

Izvor vijesti: oslobodjenje.ba