Zašto bogate arapske zemlje ne pomažu Bosni i Hercegovini u ovim teškim danima?

Ujedinjeni Arapski Emirati su prije nekoliko dana dopremile ogromnu medicinsku pomoć Srbiji. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je rekao: “Malo je zemalja u svijetu koje nisu zatražile pomoć od Emirata, još je manje zemalja koje su dobile ovako veliku, potrebnu i velikodušnu pomoć, kao što je dobila Srbija”. Vulin je još rekao da se prijatelji poznaju u teškim vremenima i podsjetio da se pristiglom pomoći „opredmetio dogovor” predsjednika Vučića i šeika Muhameda bin Zajeda.

Muhamed bin Zajed je na svom Twitter profilu objavio informaciju o razgovoru sa Aleksandrom Vučićem o pomoći Srbiji. Muhamed Zahirović, fudbalski trener iz Tuzle koji trenutno vodi jedan od emiratskih klubova, napisao je ovakav komentar ispod šeikove vijesti da je sa Vučićem dogovorio pomoći Srbiji. “Čestitam vam na velikim djelima koja činite za cijeli svijet, a za Aleksandra Vučića želim reći da se on sjeća šta je učinio muslimanskom narodu tokom rata u Bosni i Hercegovini 1991-1995.”

Važno je napomenuti da je i Hrvatska dobila veliku humanitarnu pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a slične vijesti stižu i iz Crne Gore.

Zašto bogate arapske zemlje ne pomažu Bosni i Hercegovini u ovim teškim danima?

Ovo pitanje postavljaju mnogi u Bosni i Hercegovini. Pogrešno bi bilo, i to nije ni namjera ovog teksta, da se sva krivica svali na arapske zemlje, ili pak da se sva krivica i odgovoronst pripiše vlastima naše zemlje, gdje prije svega mislimo na bošnjačku političku elitu, ali jednim dijelom i na bošnjačku vjersku elitu.

Mi trenutno ne raspolažemo egzatknim podacima o pomći od strane arapskih zemalja našoj državi i općenito o ulaganju arapskog kapitala u Bosnu i Hercegovinu. Već ova zapitanost proistiće iz onoga što bh. javnost zna i što se golim okom vidi, a vidi se da odavno nema nikakvih zvaničnih izvještaja o pomoći bogatih arapsko-muslimanskih (zaljevskih) zemalja Bosni i hercegovini, a pogotovo sada u vremenu opće krize izazvane epidemijom koronavirusa.

Dakle, mi s pravom i zabrinutošću postavljamo pitanje zašto vlasti Bosne i Hercegovine, odnosno bošnjačka politička elita nije ”zagrijana” za jaču i efikasniju ekonomsku saradnju sa zemljama zaljeva i unos njihovog kapitala u BiH, a znamo da ranije nije bilo tako, pogotovo kad su na bh. političkoj sceni aktivno djelovali rahmetli Alija Izetbegović, Haris Silajdžić i još neki političari, te kad je na čelu Islamske zajednice bio dr. Mustafa Cerić.

Jesu li možda naši aktualni političari manje zagrijani za saradnju sa arapsko-muslimanskim zemljama i zbog toga što su neslavno završile poslijeratne priče o velikim arapskim investicijama od kojih je naša javnost očekivala bolje i sretnije dane za našu ekonomiju i za našu ratom napaćanu i opustošenu zemlju, što se ni blizu nije desilo?

S druge strane, jesu li možda Arapi odustali od ozbiljnih investicija i pomoći BiH zbog uopćeno slabe promocije naše države u arapsko-islamskom svijetu, kako bi se privukao njihov kapital i zbog nepostojanja kvalitetnih projekata koji bi se redovno prezentirali i izlagali arapskim investitorima na raznim biznis forumima?

Ili možda veliku odgovornost snose i bh. mediji koji su, od završetka agresije do danas, vodili bjesomučne kampanje na rušenju imidža Arapa.

Informacije o snishodljivom i diskriminarujućem odnosu prema arapskim turisitima, kao i Arapima koji su kupovali i kupuju zemlju u Bosni i Hercegovini, posebno u Federaciji, radi izgradnje privatnih kuća, tržnih centara i drugih objekata, sigurno su otišle u arapski svijet i utjecale na mnoge Arape da promjenu svoje odluke i svoj odnos prema Bosni i Hercegovini i njezinim građanima.

Bilo kako bilo, mi smo svjedoci da je arapski novac danas prisutan u svim evropskim državama i da je njihova pomoć dobrodošla svima, pogotovo državama u našem okruženju kakve su Srbija, Hrvatska, Crna Gora i druge, a bogami smo svjedoci da u te države obilato i stiže arapska pomoć, u sve države u našem okruženju, osim, nažalost, u Bosnu i Hercegovinu.

Hoće li se i kada taj odnos promijeniti u korist naše države, zavisi prije svega od naše strane, ponajprije od naših političkih predstavnika, ali i bh. medija koji moraju mijenjati svoj kurs za sto osamdeset stepeni kad je riječ o odnosu prema Arapima i njihovom predstavljanju bh. javnosti, ako žele dobro i prosperitet našoj državi.

VIDEO: Saudijci su nakon pojave koronavirusa otvorili modernih fabrika za proizvodnju zaštitnih maski i medicinske opreme visokog kvaliteta. I sve ide besplatno.

Izvor vijesti: saff.ba