Završnom konferencijom finaliziran projekat “Istina, dijalog, budućnost”

Partnerske organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, kao i učesnici projekta prisustvovali su dvodnevnoj konferenciji kako bi se prezentirali rezultati trogodišnjeg rada ove institucije. Prvi dan konferencije su učesnici i učesnice započeli odavanjem počasti žrtvama genocida na mezarju, dok su ostatak dana proveli u obilasku Memorijalnog centra i svih izložbi i drugih sadržaja. Bila je ovo svojevrsna prilika da se partnerima i saradnicima prezentira razvoj institucije u prethodne tri godine, te da se rezultati projekta, kao što su dvije izložbe i druge postavke, prezentiraju uživo.

Konferencija / PR – Haber.ba

Drugog dana su se učesnici okupili kako bi prisustvovali panel diskusijama na teme koje je obuhvatao projekat “Istina, dijalog, budućnost” – kao što su obrazovanje o genocidu u Bosni i Hercegovini, izložbe, muzejske i arhivske prakse, konzervacija, dijalog i suočavanje s prošlošću te istraživanje tema genocida i zločina protiv čovječnosti. Diskusije je otvorila Amra Begić, pomoćnik direktora Memorijalnog centra Srebrenica nakon koje se obratila Pooja Kinsley u ime Britanske ambasade Sarajevo. Panelisti su pored partnera i predstavnice udruženja majki i žena Srebrenice, fakultetski profesori UNSA i UNTZ te kustosi i drugi uposlenici i saradnici.

Konferencija / PR -Haber.ba

Projekat “Istina, dijalog, budućnost” je u tri godine proizveo dvanaest istraživačkih publikacija, uključujući tri Izvještaja o negiranju genocida i obrazovne materijale “Bosanski genocid, hrestomatija” i priručnik za učenje o genocidu u Srebrenici za srednje škole. Realizovano je blizu 50 partnerstava širom svijeta, a uposlenici i uposlenice Memorijalnog centra Srebrenica su imali priliku posjetiti mnoge memorijale širom Europe kako bi razmijenili znanja sa svojim kolegama i kolegicama. Neki od tih memorijala bili su Mauthausen, Gusen, Uštica, Buchenwald i Auschwitz Jewish Centar. Također ostvarena je saradnja i sa Frankfurt History Museum, Shoah Fondacijom, Univerzitetom Bedfordshire u Ujedinjenom Kraljevstvu i mnogim drugim organizacijama i institucijama.

Konferencija / PR -Haber.ba

Konferencija je zaključena puštanjem obrazovnog videa o genocidu u Srebrenici i instituciji Memorijalnog centra Srebrenica, koji će služiti kao dodatni obrazovni alat uz obrazovne publikacije. Dr. Emir Suljagić se na kraju konferencije zahvalio prisutnima i najavio nove aktivnosti u čuvanju sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kroz istraživačke i druge projekte.

Izvor vijesti: haber.ba