Cazin sportsku dvoranu pretvorio u izolatorij (FOTO)

Krizni štab u Cazinu je za manje od 24 sata sportsku dvoranu pretvorio u izolatoriji u slučaju pojave većeg broja oboljelih, kojim će upravljati Doma zdravlja.

Imamo 903 osobe kojima je naložena samoizolacija i svaki dan se sabiru informacije o tome koliko je poštuju. Do sada 97% njih se pridržavaju svih pravila.

Organizacija oko prevencije i pravovremonog regiranja na pojavu koronavirusa je u ovom gradu odavno krenula. Zbog geografskog položaja grada, kao i velikog broja građana koji rade u inostranstvu Krizni štab je formiran još početkom marta i svakodnevno se sastaje.

Svakoga dana poduzimaju se nove mjere i novi iskoraci u prevladavanju krize nastale rastom pandemije corona virusom. Današnji pokazatelji s terena, koji su prezentirani na sjednici Štaba, ohrabrujući su i pokazuju da su dosadašnje poduzete aktivnosti bile konkretne i da daju rezultate.

Ovih dana smo radili na uvezivanju mreže povjerenika u mjesnim zajednicama i trenutno imamo preko tri stotine ljudi na terenu koji znaju svoje zadatke. Preko te mreže mi smo izvršili provjeru preko 400 onih, koji prema našoj evidenciji imaju obavezu biti u samoizolaciji i možemo reći da preko 96% njih poštuje naložene mjere. Oni koji to nisu ispoštovali, nekih 15-ak ljudi, kako smo utvrdili analizom, uglavnom se radilo o nerazumijevanju pravila ili nedovoljnoj informiranosti. Možemo kazati da su naši građani ipak, disciplinirani i da poštuju pravila“, kazao je gradonačelnik i komandant Štaba Civilne zaštite Cazin, Nermin Ogrešević.

Kako je utvrđeno, s ljudima u izolaciji treba imati aktivne telefonske i druge sigurne načine komunikacije jer ovu situaciju najbolje možemo prebroditi pružajući jedni drugima punu podršku. Topla ljudska riječ i ponuđena pomoć uvijek će biti od koristi i pojedincu i zajednici, a kada je organizacija u pitanju, Cazin trenutno u svakom zaseoku ima povjerenike koji znaju svoj zadatak i na koji način će reagirati, kako bi se pružila pomoć onima kojima treba i spriječilo nastajanje nepotrebne panik, kazali su iz Kriznog štaba.

U ovom gradu još uvijek nema zaraženih novim koronavirusom.

Izvor: usn.co.ba