ČOVIĆ: SA OSMORKOM IMAMO PRILIKU DOGOVORITI NEŠTO ZA DOBROBIT BIH

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović govorio za Večernji list o sporazumu s Osmorkom, stanju u toj zemlji, budućnosti, odnosima s hrvatskom i međunarodnom zajednicom i brojnim drugim temama.

 

Iz intervjua smo izdvojili najzanimljivije izjave o Osmorci i SDA-u, a čitav intervju možete pročitati

 

Novinari su Čovića pitali o Osmorci, da li podcjenjuje ili precjenjuje potpisnike, zar su ove stranke išta manje probošnjačke? Po čemu su različite od SDA?

 

Prepoznao sam da u pregovaračkom procesu imamo priliku s tim ljudima nešto dogovoriti za dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine, ali i naše djece. Uložili smo napore da se svi skupa okrenemo i usredotočimo i na najvažnija pitanja energetske krize, privrednog zaostajanja – recesije i socijalnih i ekonomskih izazova koji ih prate. Kada smo tokom pregovaračkog procesa razgovarali kako riješiti pitanje izmjena Ustava, našli smo zajedničko rješenje koje je bilo prihvatljivo za sve i uz sve to ocijenjeno je kako je u skladu s najvažnijim evropskim vrijednostima. Međutim, to je SDA pokušao neshvatljivo razbiti i išao je u umjetno stvaranje veće krize.

 

Šta je na kraju bošnjačka strana dobila, je li visoki predstavnik Schmidt spasio vas i Hrvate?

 

“Nas je spasilo hrvatsko zajedništvo, naš su partner hrvatski birači – hrvatski narod, ali i snažan odnos koji imamo prema Republici Hrvatskoj i institucijama. Prije svega, riječ je o Vladi Andreja Plenkovića, predsjedniku Milanoviću i svim ministrima. Svi oni su izgradili jedan vrlo jasan odnos prema toj radikalnoj bošnjačkoj politici koja radi na političkom uklanjanju Hrvata te rušenju Dejtonskog sporazuma. Mi se nismo željeli valjati u tome blatu čak i kada su Hrvate na skupovima “trpali u dva vagona” i kada su se “prebrojavali”. Čak i da gospodin Šmit nije ništa donio, oni ne bi mogli doći do šest ruku Hrvata u Domu naroda, što je ključno kako bi imali trećinu i time stvorili uslove da izbace hrvatski narod iz vlasti. No ono što je veoma važno u ovoj odluci jest da je za sva vremena u drugi plan stavljen klub Hrvata u planovima bošnjačkih stranaka.

 

Čović je novinarima otkrio i gdje je puklo sa SDA.

 

SDA je izigrao potpisani Mostarski sporazum iz 2020. koji je ovjeren uz medijaciju međunarodne zajednice. Nije stalo samo na tome, nego je to grubo kršenje potpisanog sporazuma, odnosno izigravanje dogovora svjesno s njihove strane preneseno u javnost, na društvenim mrežama, što se prenijelo i na nepovjerenje između bošnjačkog i hrvatskog naroda u Federaciji.

 

Kako?!

 

Konkretno, puklo je upravo za vrijeme finalnih razgovora o pokušaju da riješimo pitanje ograničenih ustavnih izmjena i izmjena i dopuna Izbornog zakona BIH. Već u oktobru prošle godine, kad smo u Sarajevu pregovarali s američkim i evropskim diplomatima gospodinom Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst. Tada je kolega Izetbegović na nekoliko sastanaka rekao da Mostarski sporazum o izbornoj reformi koji je potpisao ne namjerava provesti, nego da je to napravio kao nuždu. On je bio svjestan svog poteza, svjesno je obmanuo domaću i međunarodnu javnost samo kako bi ostvario ono što je u interesu njegove stranke i uskog kruga ljudi, a to je provođenje izbora u Mostaru. Mi smo ponosni na izbore u Mostaru, ali cilj je bio to ozračje prenijeti i na Federaciju BiH i time učvrstiti bošnjačko-hrvatske odnose, što Izetbegović nije ispoštovao. Svaki put kada bi se u razgovorima došlo do rješenja, a mi smo predložili najmanje deset modela, on bi se povlačio iz procesa ili bi ih odbijao.

 

U Neumu smo početkom godine gotovo sve riješili te ponovno naišli na odbijanje. A onda su slijedile igre među bošnjačkim predstavnicima i u njihovoj javnosti “ko je izdao i pravio ustupke HDZ-u i Hrvatima”. Nakon toga su se sve bošnjačke stranke povlačile iz dogovora. Čak i uprkos tome što smo s Venecijanskom komisijom riješili sve prijepore oko Predsjedništva i Doma naroda. Finale je bilo kada je gospodin Izetbegović na zadnjem sastanku u Sarajevu u tri navrata poručio kako Hrvat ne može biti direktor policije jer “ne može on dopustiti da u ovoj zemlji policijom upravljaju Hrvati”. To je rekao pred svim predstavnicima međunarodne zajednice, koji su također s nevjericom slušali riječi gospodina Izetbegovića. A onda su stvari otišle na lični nivo i na crtanje opasnih meta na čelo predstavnika jednoga naroda. Jer je doslovno dok su trajali razgovori Izetbegović prekinuo naše pregovore, otišao na skup žena SDA na kojem je rekao, što smo uživo gledali i slušali, kako “Čović mora platiti sve što je naorao Bošnjacima’”.