Da li znate šta se dešava sa vašim tijelom 10 sati nakon lakiranja noktiju?

Iako često posjećujemo manikira kako bi nam sredio nokte, pružio uslugu gel-laka ili samo sredio zanoktice i namazao običan lak – to utječe na naše tijelo. Ovakva vrsta kozmetike može negativno utjecati na naše zdravlje.

Ne, ovo nije poziv da prestanete da uopšte lakirate nokte. U nastavku vam navodimo koji su to sastojci koje ima običan lak i koji mogu negativno da se odraze u naš organizmu, piše Bright side.

Toluen

Toluen je rastvarač koji noktima daje glatku završnu obradu i čuva pigment. On može utjecati na centralni nervni sistem i izazvati reproduktivne poremećaje. Glavobolja, slabost, nesvjestica i mučnina samo su neke od mogućih posljedica korištenja nestandardnog laka za nokte.

Formaldehid

Ovo je bezbojni gas koji pomaže da se produži životni vijek laka. Ako patite od alergija, kontakt sa formaldehidom može izazvati dermatitis i moguće hemijske opekotine. U težim slučajevima može izazvati poremećaje srčanog ritma, konvulzije i rak.

Dibutil-ftalat

On se koristi kao miris. Prisustvo ove opasne komponente može izazvati endokrine poremećaje, ginekološke bolesti i bolesti respiratornog trakta.

Naučnici su sproveli studiju sa grupom od 24 žene koje su lakirale nokte. Samo šest sati poslije toga, većina učesnica je imala povišen nivo difenil-fosfata (derivata trifenil fosfata koji nastaje u procesu metabolizma). Poslije 10 sati od lakiranja, nivoi difenil-fosfata u tijelima svih učesnica porasli su do sedam puta iznad norme i ti rezultati su zaista alarmantni.
Kako da odaberete adekvatni lak za nokte?

Birajte ona pakovanja i bočice lakova za nokte sa posebnim oznakama.

“Bez 5” znači da proizvod ne sadrži formaldehid, njegove derivate (formaldehidne smole), toluen, dibutil ftalate ili kamfor.

“3-Free” znači da lak ne sadrži samo tri štetne komponente: formaldehid, dibutil-ftalat i toluen.

Nikada ne zaboravite da je zdravlje u vašim rukama i da morate voditi računa o tome kako ga njegujete. prenosi Radiosarajevo

Izvor vijesti: haber.ba