Danas smo posjetili MZ Pokoj i MZ Brekovica u čijem sastavu su i naselja Kostela i Bajrići

U Pokoju kao i uvijek srdačno. Domaćini su nam bili Sanel Havić – Žile i Vildana, koji su se uproteklom periodu zalagali za ovu MZ i uspjeli realizirati nekoliko infrastrukturnih projekata kroz Gradski i Kanonalni budžet. Zahvaljujući Žili neki od njih kandidirani su i za ovu godinu poput sanacije ceste u uliicama Bašlučka, Pokojska, Kemala i Fočin sokak itd. Naravno, to nije dovoljno, građani imaju još dosta problema koje su istakli. Jedna su od najpogođenijih MZ poplavama, žele da se ispita uticaj brane u Kostelima na to. 

Mještanima na lijevoj obali Une bilo kakav most ili asfaltiranje puta Brekovačka strana – Jankovac značajno bi olakšao život. Postoji izrađen idejni projekat. To možda jeste prevelika investitcija za Grad, ali kada bi sredstva udružila sva tri nivoa vlasti, to bi sigurno moglo biti ostvarivo.

 

Obilazak prigradskog naselja Pokoj završio je posjetom pokojskom mezarju i odavanju počasti herojima prošlog rata. Pokojsko mezarje poznato je i po starim nišanima rađenim u kamenu bihacitu koji se smatraju izuzetno vrijednim spomenicima kulture. Mnoge od njih izradila je kroz najmanje šest generacija pokojska porodica Zulić.

Mještani Kostela već dugo čekaju rekonstrukciju Brekovačkog mosta i izgradnje treće trake na tom skretanju i izdizanje magistrale koja plavi svake zime. Tu investiciju trebala je sprovesti Elektroprivreda BiH koja planira povećanje kapacitete MHE Kostela. U Federalnom budžetu koji je danas usvojen uočio sam stavku od oko 1 milion KM koje je Vlada FBiH planirala za proširenje kapaciteta MHE. Nadam se da će EP ispoštovati sporazum i tom prilikom riješiti skretanje i most.

 

Na strmoj uzvisini, iznad lijeve obale još su vidljivi ostaci srednjovjekovnog grada Brekovice, danas jednog od najmnogoljudnijih bihaćkih naselja sa najvećom dijasporom. Iako je stari grad izbrisan iz registra kulturnog naslijeđa i nije zaštićen, njegova historija je neizbrisiva jer datira još iz 1330. godine. Jedan je to od bihaćkih starih gradova sa kojeg se u posljednjih par godina čuje pucan ramazanskohj topa, a pogled na Unu iz harema lijepe džamije je jedinstven.

 

Ulica Dubrave desni i lijevi prilaz, prilazni putevi Jukići, Durići, put Hukarevići-Jukići I faza, dio puta Brekovica-Čizmići realizirani su u proteklih par godina, a u tekućoj planiran je nastavak asfaltiranja ta dva puta za koja je i Vlada USK planirala značajna sredstva, te par produžetaka vodovodne mreže u Dubravama.

 

Velika je to mjesna zajednica koja je zaslužila još značajnija ulaganja kojih će u narednom periodu biti sigurno još više.

 

#ElvedinSedic #Gradonacelnik #VrijemeJe