Inspektori krenuli u harač: Kazna 500 KM za jedno puknuto jaje u školjci

Iskustvo Adnana Smailbegovića sa veterinarskom inspekcijom o tome zorno govori; evo šta je o tome napisao u svome otvorenom pismu premijeru Kantona Sarajevo Mariju Nenadiću, navodi “Depo“.

Otvoreno pismo premijeru Mariju Nenadiću…

“Poštovani,

Dozvolite da Vam se predstavim. Zovem se Adnan Smailbegović i jedan sam od mnogih poduzetnika koji uprkos generalno lošoj situaciji u našoj državi pokušava opstati zajedno sa uposlenicima naše firme koju vodim zajedno sa mojom suprugom.

Obraćam Vam se ovim pismom, jer me najiskrenije zanima da li nam Vi kao Vlada Kantona Sarajevo, u ovom izuzetno teškom periodu pandemije koja je zahvatila cijeli svijet, pa i našu državu, pomažete na taj način što nam šaljete inspekciju, a koja se umjesto da se bavi problemom nerealno povišenih cijena, te propisanim pravilima higijenske zaštite u radu, krajnje neprimjereno i arogantno psihički iživljava nad uposlenicima jednog maloprodajnog objekta?

Naime, danas je naš market posjetila veterinarska inspekcija, te i ne pogledavši cijene na policama, vjerovatno u nedostatku razloga za kaznu, pronašla jedno puknuto jaje u školjci i jedno kokošije paperje, a što je na kraju bilo razlog za kaznu u iznosu od 500KM. Jedni smo od rijetkih koji ni jednom radniku nismo dali otkaz, iako jedva opstajemo zbog naglog pada posla. Želim naglasiti da smo u prošlu nedjelju posjećeni i od strane Federalne inspekcije, koja je također pregledala naš frižider, cijene i dokumentaciju, te da su bili u potpunosti korektni i sa smirenim pristupom prema nama.

Njihova posjeta nije rezultirala kaznom, niti je bilo spornih stavki. Poštovani premijeru, da li nam ovako pomažete da prebrodimo ovu pandemijsko ekonomsku krizu?

Kako da zadržimo radnike, ako ćemo zbog puknutog jajeta plaćati kazne u iznosu od kojeg većina naših sugrađana izdržava porodicu?

Ukoliko je ovo vid Vaše pomoći, molimo Vas da nam to otvoreno kažete, kako bismo što prije pokrenuli likvidaciju firme i otpuštanje svih radnika.

Unaprijed zahvalan na Vašem odgovoru.”

Izvor vijesti: haber.ba