NAJMEKŠI DOMAĆI KROASANI: Kao iz najbolje francuske pekare, a sigurno uspijevaju iz prve

Vjerujemo da većina vas misli kako je veoma teško i komplikovano napraviti mekane, vazdušaste kroasane, pa se uglavnom odlučujete za one kupovne. Za njihovu pripremu ne morate da bude vrhunski kuhar, već vam je potreban pravi recept i malo vremena. Ovi kroasani su neutralni, te ih možete puniti slatkim ili slanim nadjevom, a odlični su i prazni.

Sastojci:

500 g brašna
1 pakovanje suhog kvasca
1 kašika soli
1 kašičica šećera
250 ml mljeka
80 ml ulja
100 ml jogurta
150 g putera

Priprema:

U dublju činiju stavite brašno, so i šećer, pa dobro promiješajte. U toplo mlijeko sipajte kvasac pa dobro izmiješajte da nema grudvica. Sipajte u brašno zajedno sa uljem i jogurtom. Tijesto dobro umijesite najmanje 10 minuta. Pokrijte ga krpom i ostavite da odmori oko sat vremena. Razvicute ga na debljinu oko 2 centimetra. Po tijestu poređajte kockice omekšalog putera, pa ga još jednom premijesite. Razvijte ga još jednom u veliki krug debljine oko 1 cm. Tijesto isjecite na jednake trouglove, pa svaki zarolajte. Kroasane ređajte na pleh obložen pek papirom. Stavite ih u hladnu rernu, pa je uključite na 200 stepeni i kada se zagrije pecite ih još oko 10-15 minuta, piše Stvar ukusa.

Izvor vijesti: haber.ba