Novalić: Imenovali smo novi Krizni štab, stari nije odgovorio na postavljene zadatke (VIDEO)

Na konferenciji za medije koju je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine organizovala u poslijepodnevnim satima u Sarajevu, premijer Fadil Novalić kazao je da je imenovan novi entitetski Krizni štab.
“Skratili smo Krizni štab Federacije BiH jer je on bio preglomazan i nije zadovoljio dosadašnje potrebe građana. Nije dogovoreno nazadatke kao što je nabavka medicinske opreme. Štab je brojao 21 člana, a sada je on sveden na sedam članova”, rekao je Novalić.

U krizni štab su sada uključeni Inspekcija, FUP, Zavod za javno zdravstvo, direktor Robnih rezervi i Crveni križ FBiH.

Premijer FBiH je kazao da smo došli u aktivnu fazu gdje će se građanima garantovati veći nivo zdravstvene zaštite uz aktivnu nabavku respiratora, testova i medicinske opreme.

On se dodatako nagađanja da bi moglo doći do gašenja struje potrošačima koji ne budu u mogućnosti platiti račune tokom krize.

“Nikome neće biti isključena struja tokom trajanja krize. Nije rečeno da se ne plaća jer upravo od tih para rudarima dolaze plate, a rudari još uvijek rade”, rekao je Novalić.

On je komentarisao i nedoumice vezane za plaćanje kredita, odnosno moratorij na plaćanje koji je navodno dogovoren nedavno.

“Moratorij kredita se odnosi na sve građane osim onih koji to ne žele. Tako smo se dogovorili na sastanku sa 17 banaka Sutra ćemo znati detalje, tj. kako će to funkcionisati, odnosno da li će banke zvati građane ili će građani zvati banke”, zaključio je Novalić.