Orban danas putuje u Kijev, sastaje se sa Zelenskim

Posjeta Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, uslijedit će dan nakon što je Mađarska preuzela predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Uredi Orbana i Zelenskog nisu odmah odgovorili na Reutersove zahtjeve za komentar.

Pozivajući se na ljude koji su upoznati s tim pitanjem, Financial Times je javio da će se Orban sastati sa Zelenskim i drugim visokim zvaničnicima u Kijevu samo nekoliko dana nakon što su njih dvojica razgovarali na samitu EU u Bruxellesu.

Orban, najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina među liderima EU, često se protivio brojnim inicijativama EU za podršku Ukrajini u njenoj odbrani od agresije Moskve nakon pokretanja ruske invazije u februaru 2022.

Prošle je godine Orban poručio Putinu da Mađarska nikada nije htjela da se suprotstavi Rusiji. Početkom 2024. godine čelnicima EU su bile potrebne sedmice da prevaziđu veto mađarskog premijera i daju 50 milijardi eura nove pomoći Ukrajini.

Prošle je sedmice EU otvorila pregovore o članstvu s Ukrajinom, dajući toj zemlji politički podsticaj u jeku njenog rata protiv ruske invazije, iako je još dug i težak put prije nego što se pridruži bloku, prenosi Reuters, piše FENA.

Izvor vijesti: haber.ba