Otvoren EKOBIS 2022: Nedostajalo je škara za presjecanje vrpce

U Bihaću otvoren 19. Međunarodni sajam ekologije EKOBIS 2022

BIHAĆ, 8. septembra (FENA) – Svečanim presijecanjem vrpce na Gradskoj otoci u Bihaću, zvanično je otvoren 19. Međunarodni sajam ekologije – EKOBIS 2022. Generalni pokrovitelji sajma su Vlada Unsko-sanskog kantona i Ministarstvo privrede USK-a, suorganizator je Grad Bihać, finansijsku podršku dali su Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Agencija za vodno područje rijeke Save, Vanjskotrgovinska komora BiH i Privredna komora FBiH.

Brojne uzvanice iz Unsko-sanskog kantona, Federacije i BiH, kao i gosti iz zemalja regiona svojim prisustvom uveličali su ovogodišnji sajam. Svima njima se zahvalio Enes Ružnić predsjednik Privredne komore USK-a, koji istakao značaj održavanja EKOBIS-a za Unsko-sanski kanton koji je postao regionalni brend čemu u prilog govori brojka da se tokom 19 godina njegovog održavanja, na sajmu pojavilo 3820 izlagača iz 18 zemalja svijeta, a sajam je posjetilo oko 270.000 posjetitelja.

Gradu Bihaću kao suorganizatoru mnogo znači sajam EKOBIS u smislu privrede i njenog razvoja. U tom kontekstu je govorio gradonačelnik Šuhret Fazlić, kazavši da aktuelno stanje u svijetu kada je u pitanju privreda, ide u korist Bosni i Hercegovini, posebno Unsko-sanskom kantonu.

„Ovaj sajam je ogromna predsnost za Unsko-sanski kanton i Grad Biha je spreman da razgovara sa svima onima koji su uključni u donošenje odluka o tome da napravi trajne objekte za ovaj sajam, a to možemo povezati sa obrtničkim centrom u cilju da Bihać postane sajamski grad i Unsko-sanski kanton sajamski kanton. Stanje u okruženju je takvo da nam sve ide u korist, samo je do nas da mi to iskoristimo.“, kazao je Fazlić i pozvao predstavnike Vlade USK-a da zajendički rade i grade kanton za bolje sutra svih njegovih građana koje, kako je istakao, treba zadržati da ostanu.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva značajno potpomaže organizaciju sajma EKOBIS, a ta pomoć nije izostala ni ove godine.

„Ministarstvo poljoprivrede će u sklopu ovogodišnjeg sajma imati prezentaciju na kojoj će predstaviti sve one mogućnosti našeg kantona, a naši poljoprivrednici su značajni proizvođači hrane u BiH i možemo se ponositi s tim da smo najveći proizvođači mlijeka u Federaciji BiH. Stoga bi poručio onima koji ovih dana govore o nestašicama mlijeka, da nikakvih nestašica neće biti jer u prvih pola godine na području FBiH proizvedeno je oko 70 miliona litara mlijeka.“, rekao je Šemsudin Dedić federalni ministar poljprivrede, dodavši kako je Bihać grad turizma, te da će Bihać uz daljnji razvoj Nacionalnog parka, turističke infrastrukture i aerodroma postati značajna svjetska destinacija na turističkoj mapi.

Sajam se održava od 8. do 11. septembra na Gradskoj otoci u Bihaću, a ulaznica košta simboličnih 2 konvertibilne marke. Ove godine će na EKOBIS-u biti prisutno oko 200 izlagača BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i još nekoliko evropskih zemalja. Treba istaknuti i to da će se u okviru ovogodšnjeg EKOBIS-a održati i 2.međunarodni sajam turizma – EKOTOUR, te 2. međunarodni sajam obrta.

 

Izvor:Uskvijesti.ba