Toplotni talas danas će biti na najvišem nivou sa čak i 35 stepeni, od sutra nova destabilizacija

Nedjelju pred nama obilježit će vrhunac toplotnog vala, prvog ove sezone, uz temperature ponegdje do 35 stepeni Celzijusa i pretežno sunčano i sparno vrijeme.

Međutim, kako prognoziraju meteorolozi sa BHMeteo.ba, poslijepodne sa zapada slijedi postepen porast, uglavnom visoke, oblačnosti nad čitavom zemljom, uz mogućnost da kasno poslijepodne na sjeveroistoku Bosne bude mjestimično pljuskova sa grmljavinom, prenosi klix.

Osim toga, najavljeno je i prisustvo saharskog pijeska u zraku. Ipak, ovakve prilike neće se zadržati s obzirom da početak nove sedmice donosi sve veću destabilizaciju atmosfere.

U periodu od utorka 11. juna pa do petka, 14. juna, očekuje nas izrazito nestabilno vrijeme nad većim dijelom zemlje uz mjestimično kišu i pljuskove sa grmljavinom. Poseban osvrt na sjevernije dijelove naše zemlje gdje su u tom periodu moguće mjestimično jače nepogode, najavljuju meteorolozi.

Prema jugu naše zemlje, u Hercegovini, najmanje padavina i tu će većinom i dalje biti sušno i vruće vrijeme.

“Vrućina će od ponedjeljka većinom ‘popuštati’. Osvježenje će se najviše osjetiti na izmaku nestabilnog perioda, u četvrtak i petak, opet najviše u sjevernim dijelovima zemlje. To osvježenje bi bilo samo nakratko, a prema trenutnim prognozama od sljedećeg vikenda (15. i 16.juni) se očekuje stabilnije vrijeme i povratak vrućeg vremena uz moguće još više temperature nego ove sad”, zaključuju meteorolozi.

Izvor vijesti: haber.ba