Ukrajina napala zapad Rusije, zapaljena rafinerija nafte, ima mrtvih

Vjačeslav Gladkov, guverner Belgorodske oblasti gdje su prekogranični napadi iz Ukrajine postali dio svakodnevice, objavio je informaciju o smrti muškarca i žene.

Dmitrij Azarov, guverner Samarske oblasti 850 kilometara jugoistočno od Moskve i blizu granice s Ukrajinom, rekao je da je rafinerija u gradu Sizranju zapaljena, no da je spriječen napad na drugo postrojenje.

Ukrajina ovog tjedna opetovano napada ruske rafinerije. Rusija je u petak započela svoj najsmrtonosniji napad u proteklih nekoliko tjedana, u kojemu su projektili pogodili stambeno područje ukrajinskog lučkog grada Odese na Crnom moru, pri čemu je poginulo najmanje 20, a ranjeno više od 70 osoba.

Ukrajinski rat je zasjenio trodnevne predsjedničke izbore, na kojima će Putin sigurno osvojiti još jedan šestogodišnji mandat u Kremlju.

Sedamdesetjednogodišnji Putin, na vlasti kao predsjednik ili premijer od kraja 1999., dominira ruskom politikom te nitko od preostale trojice kandidata za njega ne predstavlja uvjerljiv izazov.

Vodeći kritičari ruskog predsjednika su u zatvoru ili su pobjegli u inozemstvo, zbog čega je oporba izbore nazvala lažnim. Najpoznatiji oporbeni političar Aleksej Navaljni je preminuo u arktičkoj zatvorskoj koloniji prošlog mjeseca, a njegovi pristaše optužuju Putina za njegovu smrt. Kremlj to poriče, a prema službenom nalazu, Navaljni je umro prirodnom smrću.

Kremlj se nada velikoj izlaznosti kako bi pokazao da je zemlja ujedinjena s Putinom na čelu.

Ukupna izlaznost je u jutro drugog dana izbora iznosila gotovo 38 posto. Neke od najvećih brojki, blizu 70 posto, zabilježene su u Belgorodskoj oblasti gdje je došlo do raketnog napada te u ukrajinskim pokrajinama pod ruskom kontrolom, gdje Kijev tvrdi da je glasanje nezakonito i ništavno,piše N1

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija je u subotu rekla da se suočava s takozvanim distribuiranim onemogućavanjem pružanja usluge (DDoS), kibernetičkim napadom čija je svrha onemogućiti internetski promet, te da je ugasila sve neesencijalne usluge kako bi se obranila od njega.

Tijekom glasanja u petak došlo je do nekoliko prosvjeda, uključujući izlijevanje obojene tekućine u glasačke kutije i bacanje molotovljevog koktela na biralište u Putinovom rodnom gradu, kao i do kibernetičkih napada.

Izvor vijesti: haber.ba