Važnost magnezija u vašoj fitness rutini

Važnost magnezija u vašoj fitness rutini

Svima nam se to dogodilo: dođete u teretanu, željni vjebanja, ali iz nekog razloga – jedva odradite trening. Imate malo energije, loše performanse i jedva čekate da završi. Ako vam se čini da sve radite kako treba, a treninzi su vam i dalje preteški, možda vam nedostaje magnezija. U nastavku otkrivamo zašto je upravo ovaj mineral toliko presudan za kvalitetu vašeg treninga.

Što je magnezij?

Magnezij je mineral koji se nalazi u ljudskim tijelima, kao i u biljkama i životinjama. Magnezij koristimo za gotovo svaku funkciju u našem tijelu. Pomaže u pretvaranju hrane u energiju, stvara i popravlja DNK, regulira živčani sustav, stvara bjelančevine i igra ulogu u kretanju mišića. Bez magnezija, vaše bi se tijelo ugasilo! Budući da igra tako veliku ulogu u našem tijelu, logično je da ima ogroman utjecaj na našu sposobnost vježbanja.

Kako magnezij utječe na vježbanje

Kada vježbate, prilično brzo trošite magnezij. Ustvari, tijekom intenzivnih aktivnosti možda će vam trebati 10-20% više magnezija. To je zbog uloge koju magnezij igra u vašim mišićima. Premješta šećer u vaše mišiće i rješava se mliječne kiseline. Također je odgovoran za kontrakciju i opuštanje mišića. Dakle, svaki put kad se krećete, koristite magnezij!

Ako nakon treninga patite od jake upale, možda imate previše mliječne kiseline. Mliječna kiselina se prirodno nakuplja u mišićima tijekom teških treninga i to dovodi do upale. Iako neka upala može biti dobra, jer znači da ste odradili težak trening, to također može dovesti do problema s kretanjem sljedeći dan!

Magnezij također pomaže u regulaciji kardiorespiratornih funkcija i vašeg metabolizma. To znači da magnezij može pomoći u izvedbi i u aerobnim i u anaerobnim treninzima.

Istraživanja su pokazala da magnezij također može poboljšati vaše sportske performanse. Sportaši koji dodaju magnezij uspjeli su poboljšati sposobnost skakanja i pomicanja ruku, kao i povećati vrijeme tijekom plivanja, trčanja i vožnje biciklom.

Magnezij također pomaže u regulaciji šećera u krvi i ravnoteži hormona. To će vam pomoći da se osjećate bolje i maksimalno iskoristite svaki trening.

Kako dobiti više magnezija?

Možete povećati unos hrane bogate magnezijem kako biste poboljšali svoje treninge.

Tu spadaju:

tamno, lisnato zelje
tamna čokolada
sjemenke bundeve
crni grah
indijski orah
bademi
kvinoja
avokado
skuša
morska plodovi
Ako smatrate da su vaše razine magnezija i dalje niske, možete dopuniti pićima obogaćenim elektrolitima i dodacima magnezija. Započnite s malom dozom dodataka magnezija jer mogu imati nepovoljan učinak na vaš probavni sustav ako ste osjetljivi! Nakon što se vaše tijelo prilagodi tome, možete povećati unos.

Magnezij je neophodan mineral za vaše tijelo. Provjerite je li vaša prehrana hranom bogatom magnezijem i po potrebi dopunite. Ne samo da ćete se osjećati bolje, već će poboljšati vaše treninge. Brže ćete se oporaviti i postajati sve jači i brži. Dok vaše tijelo radi najbolje, moći ćete dosegnuti nove visine.