Za 25 kg brašna i 2 kg telećih šnicli potrebno izdvojiti čak 95 maraka!

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH posljednjih godinu dana značajno su porasle, a poskupljenja su posebno izražena posljednjih mjesec dana što sve više zabrinjava građane te se odražava na ionako nizak životni standard, piše Večernji list BiH. Inflacija raste iz mjeseca u mjesec, plaće stagniraju, a za osnovne životne namirnice potrebno je izdvojiti cijelu prosječnu plaću.

U usporedbi s potrošačkim cijenama iz siječnja prošle godine s najnovijim podacima, cijena nekih osnovnih životnih namirnica porasla je i za 100 posto. Primjera radi, za litru ulja prije godinu dana trebalo vam je 2,40 KM, dok je cijena trenutačno dosegnula čak 4,85 KM.

Sve postaje luksuz

Maslac je postao “suho zlato” jer je za kilogram ove sada luksuzne namirnice potrebno izdvojiti 27 KM. Pekarnice su povećale cijene gotovo svih svojih proizvoda, a gorivo na crpkama dostiglo je rekordnu cijenu.

Za deset maraka se prije tjedan dana daleko više artikala moglo kupiti nego početkom ovog tjedna. Dva litra ulja i jedan kruh koštaju više od 10 KM. Vreća brašna prije dva dana poskupjela je za pet KM pa bolja sada košta 33 KM, a druga klasa 30 KM. Cijena junećeg mesa dostigla je 20 KM po kilogramu, a osjetno su poskupjele i ostale vrste mesa pa je tako za vreću brašna i 2 kilograma teletine potrebno izdvojiti 95 KM. Litra dizela na benzinskim crpkama prešla je nevjerojatnih 3,60 KM.

Ova poskupljenja su posljedica cjenovnih šokova na svjetskom tržištu sirovina i energije, koji su se prelili i na našu zemlju. Prognoze za sljedeće razdoblje nisu nimalo obećavajuće. Mnogi primijete i ograničene količine nekih namirnica.

“Nema one vrste brašna koju ja kupujem. Od namirnica slabo se što može reći, nema brašna, manje je ulja i osnovnih životnih namirnica”, kažu građani.

Rast cijena je neizbježan i od te činjenice ne bježe ni nadležni. Krajem prošlog tjedna premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je da postoje zalihe žita za tri mjeseca te pozvao stanovništvo da ne kupuje brašno u velikim količinama jer će se stvoriti umjetna nestašica budući da BiH ima ugovore sa Srbijom već 50 godina odakle se tradicionalno nabavlja pšenica te nema problema u uvozu.

Osim brašna, u zalihama ne nedostaje ni deterdženta, poručio je, između ostalog, tada premijer FBiH Novalić. Međutim, mlinari najavljuju da će biti još poskupljenja brašna s obzirom na rast cijena pšenice i probleme u njezinoj isporuci. Pekari poručuju da će i oni morati korigirati svoje cijene, posebno kod proizvoda za koje je brašno dominantna sirovina. To znači, kako objašnjavaju, da će i kruh u idućem razdoblju poskupjeti za 20 feninga, dok će gore ići i cijene ostalih pekarskih proizvoda, ali ne u ovom iznosu. Značajno su poskupjele i sve vrste mesa pa svinjetina ide do 12, junetina 20, a teletina i do 30 KM. – Donedavno sam kilogram junetine plaćala po 15 KM, a prije dva dana sam pola kilograma platila 10 KM. Ne pamtim kad je hrana ovako često poskupljivala, i to u iznosima koji nimalo nisu beznačajni, a primanja ostala ista – kaže Banjolučanka.

Poskupljenje goriva

Zabilježeno je više poskupljenja benzina i dizela, a događalo se da su samo tijekom jednog dana na benzinskim crpkama cijene korigirali dva puta. Gorivo je za desetak dana poskupjelo čak za jednu marku. Prevelik je to udar na bh. građane koji su i prije posljednjeg vala poskupljenja jedva preživljavali. Građani su nade polagali u ukidanje trošarina na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice. U srijedu je Dom naroda Parlamenta odbio po hitnom postupku razmatrati ukidanje trošarina, pojedinim očigledno cijena goriva nije problem dok je građanima svaka minuta iznimno važna. Isti Dom 24. ožujka trebao bi raspravljati o smanjenju PDV-a, a hoće li to proći, ostaje za vidjeti.

The post Za 25 kg brašna i 2 kg telećih šnicli potrebno izdvojiti čak 95 maraka! appeared first on usn1.net.