323 slučaja zaraze koronavirusom u BiH, šestero preminulih

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su podatke o epidemiološkom stanju u nedjelju do deset sati.

Navodi se da su do sada u Federaciji BiH potvrđena 123 slučaja zaraze koronavirusom te da je pet osoba preminulo. Ističe se da je u FBiH obavljeno 858 testova na korona virus.

Od 123 slučaja, u odnosu na posljednji izvještaj u subotu u 10 sati, 28 je novih, naglašavaju iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva zaraze korona virusom 44 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački i Tuzlanski kanton sa po 18, Kanton Sarajevo sa 17, te Zeničko-dobojski sa deset. U Unsko-sanskom kantonu potvrđeno je osam slučajeva oboljenja COVID-19, Bosansko-podrinjskom šest, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Najviše testova na koronavirus, 257, obavljeno je Hercegovačko-neretvanskom kantonu i Tuzlanskom, dok je u Kantonu Sarajevo urađeno 112 testiranja.

Iz ZJZFBiH ističu da su utvrđeni uvezeni slučajevi zaraze iz Italije, Švajcarske, Njemačke, Austrije, Turske, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije te da postoji lokalna transmisija u četiri kantona: Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom i Bosansko-podrinjskom.

Dodaje se da ima pet većih klastera. Najveći je vezan za događaj u Konjicu, do sada 33 potvrđena slučaja i evidentirana treća generacija kontakata, te klasteri u Mostaru (sedam potvrđenih slučajeva), Širokom Brijegu (11), Tuzli (6) i Čitluku (6).

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske jutros je objavilo da je u tom bh. entitetu potvrđeno 200 pozitivnih slučajeva na koronavirus, čime ukupan broj oboljelih od COVID-19 u BiH iznosi 323.

Izvor vijesti: saff.ba